Продължителността на живота у нас е сред най-ниските в ЕС

България остава сред страните с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз. Средно у нас хората живеят до 74,8 години. Толкова кратък е животът само в Латвия, показват данните на Националния статистически институт. Средно у нас мъжете живеят до 71,4 години, а жените - със седем години повече. Според данните на НСИ най-кратък е животът в Северозападна България, а най-дълъг в София и Кърджали, съобщава БНТ. Средната продължителност на живота на мъжете е под средната за страната - 71,4 години, жените живеят със седем години повече. Различна е и смъртността на хората в градовете и селата. Тези в градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места. Новите данни за периода от 2017 г. до 2018 г. по нищо не се различават от предходните, показва статистиката. Най-много в Европейския съюз хората живеят в Испания и Италия - над 83 години. У нас най-дълъг е животът в София и Кърджали - над 75 години. Следващите области с по-дълга продължителност на живот са Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и Благоевград. На другия полюс - с най-кратък живот са хората, живеещи в областите - Видин, Монтана и Враца. http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 90
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 96
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 85
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 125
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 86
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.