КЕВР ще обяви новите, по-високи цени на тока и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви новите цени на парното и тока, които влизат в сила от днес. Предложенията на регулатора предвиждат увеличение за електроенергията с 3,5 процента и на топлоенергията със средно 4,5 процента за страната. След проведените обсъждания на цената на тока за новия регулаторен период до средата на следващата година, енергийният регулатор предлага за абонатите на ЧЕЗ електроенергията да поскъпне с 3,5%, за тези на EVN с 3.6%, за Енерго Про - 3.4%. "Увеличението трябва да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 г. и месец април 2019 г. Инфлацията е 3,7%, а предложенията, които прави комисията се ограничават до 3,5%", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. За София се планира увеличение на топлинната енергия от около 4,3 процента. Най-голямо увеличение на цените се планира в Разград - 17,53 на сто, както и в Габрово - 12,53 процента. В Плевен цената на топлинната енергия ще се повиши с 6,1 процента, Бургас - 7,4 процента, Варна - 1,96 процента, Враца - 7,52 процента, Велико Търново - 7,26 процента, Русе - 3,86 процента, Перник - 1,77 процента, посочиха от КЕВР. След обявената с 0.6% по-ниска цена на природния газ за третото тримесечие, председателят на КЕВР съобщи, че ако тенденцията се запази, тогава може да намали планираното поскъпване на парното и топлата вода: "КЕВР има право на всеки три месеца период тогава, когато по начало се актуализира цената на природния газ, да се произнесе и с промяна на цялата топлинна енергия". Омбудсманът Мая Манолова заяви наскоро - преди утвърждаването на новата цена на газа, че така определената цена на парното не е логична след като предстои поевтиняване на синьото гориво през второто полугодие на годината. "Това увеличение на цената е абсолютно необосновано. То е нечестно. На фона на намаляващите цени на суровините то е наистина необяснимо. Предстои намаляване цената на природния газ. Такова е искането на "Булгаргаз" - вярно, с 10 ст - под 1%, но така или иначе цената на природния газ ще бъде намалена, а цената на топлото ще бъде повишена", каза омбудсманът. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 105
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.