КЗК разследва "А1 България" заради спортни канали

КЗК разследва "А1 България" заради спортни канали България Снимка: a1.bg
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала по отношение на сигнали за нелоялна конкуренция и търговски практики от страна на телекома и доставчик на телевизия "А1 България". КЗК обяви отварянето на производството в началото на седмицата, но без никакви детайли. Те се появиха едва в четвъртък. Според регулатора е възможно "А1 България" да е злоупотребила с позицията си на пазара и да е заблудила клиенти чрез пакетите си за допълнителни ексклузивни програми, по които се излъчват спортни първенства. Конкретно става дума за футболни такива. От "А1 България" коментираха пред "Капитал", че все още се запознават с откритото производство към този момент нямат становище. Спортни канали и сложни сметки В сигналите, които са били препратени на КЗК от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) – регулаторният орган, който отговаря за телекомуникационните оператори в страната, се посочва, че потребителите, които ползват телевизионните услуги на "А1 България", без значение пряко или през другия голям оператор в сектора "Булсатком", са заплатили пакет от телевизионни канали "Max Sport" 1 и 2 с мотивите, че са го направили заради излъчването на футболните първенства в Испания (La Liga), Италия (Serie A) и Шампионската лига. Впоследствие обаче са се появили още два ексклузивни канала на "А1 България", носещи същото име, номерация 3 и 4. Тогава първенствата са били преместени към тях, но за достъп се изисква допълнителен пакет. Оплакването от страна на клиентите е, че те са си купили пакет с първите два канала заради футболните първенства, които вече са на нови канали с допълнително заплащане. "А1 България", тогава все още "Мобилтел" и с търговската марка Mtel, пуска първия си пакет канали през януари 2017 г. В началото каналите Max Sport 1 и 2 струват 3 лв. на месец с двугодишен договор и 6 лв. на месец с безсрочен договор в пакет двата. Само първият от каналите струва съответно 2 и 4 лв. на месец. През октомври 2018 г. на пазара се появява и Max Sport 3, който влиза в по-големия пакет Max Sport Plus заедно с другите спортни канали на цени от 4 и 8 лв. на месец в зависимост дали договорът е срочен или безсрочен. През януари дебютира и Max Sport 4, който също влиза в по-голям пакет. Цените са първоначално 5 и 9 лв. на месец, но впоследствие се вдигат до 6 и 10 лв. на месец. След вкарването на новите канали футболното съдържание се насочва към тях, а първите два се фокусират върху баскетбол, лека атлетика, бойни спортове и хокей. От КЗК са достигнали до заключението, че сигналите на потребителите дават основание за откриване на производство. Обичайно тези регулаторни процеси отнемат няколко месеца, за да се достигне до решение на комисията. capital.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.