Започва изборът на наследник на Цацаров

Висшият съдебен съвет открива процедурата за избор на нов главен прокурор. Преди месец ВСС гласува решение, според което на четири поредни заседания - между 18 и 29 юли, ще могат да се номинират кандидати. На 9 октомври прокурорската колегия ще решава за допустимостта на кандидатите, а самият избор ще е на 24 октомври. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров беше избран на 20 декември 2012 г., указът на президента беше подписан на следващия ден. Цацаров положи клетва на 10 януари 2013 г. Съгласно конституцията главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Преди няколко дни на среща с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс министърът на правосъдието Данаил Кирилов на въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор е отговорил, че се надява "с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер". От Асоциацията на прокурорите в България наскоро изразиха мнение, че на новия главен прокурор "вероятно предстои още по-труден мандат". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 13
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 19
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 38
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 71
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 80
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.