"Политическа катастрофа за България"

България допусна огромна грешка. Да се хвърли г-жа Кристалина Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа, казва в интервю за "Дойче веле" германският политолог Йохана Даймел. Според нея Ирина Бокова е имала шансове да оглави ООН. "Допусната беше огромна политическа грешка. Най-късно през май - след като АБВ напусна коалиционното правителство - трябваше да се помисли дали София да подкрепя и по-нататък г-жа Бокова, която всъщност имаше добри шансове, или пък да се избере нов кандидат. Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше - тук ще се повторя - политическа катастрофа", подчертава Йохана Даймел пред "Дойче веле". Според нея независимо, че Георгиева се ползваше с подкрепата на Меркел, е било ясно, че след като Германия няма постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, подкрепата на Франция за Гутереш е многократно по-важна от германската позиция. "Казано накратко: разбира се, че подкрепата на собствената страна е много важна. Да, България е малка страна, но тя е значима, защото през 2017 година ще поеме ротационното председателство на ЕС. Тогава всички очи ще бъдат обърнати именно към нея, а и г-жа Георгиева не е кой да е - тя е вицепредседател на Еврокомисията. Така че наистина бяха нанесени огромни вреди", подчертава Даймел.  "Светът не се състои само от консерватори, а г-жа Бокова беше постигнала вече относително добри резултати. В последното гласуване видяхме, че тя се справи значително по-добре. Именно тя се оказа най-добрата жена-кандидатка. И имаше шансове да стане онази желана от всички кандидатка от Източна Европа, която да заеме този висок пост", казва още германският политолог Йохана Даймел пред "Дойче веле". Най-големият приоритет на новия генералния секретар на ООН трябва да е Сирия, пише в свой коментар "Гардиън". Според изданието е трябвало да бъде направен жест към Източна Европа и е имало силен натиск за генерален секретар на ООН за първи път да бъде избрана жена. "Като се има предвид, че той не бе предпочитаният за Русия кандидат, можеше да се очаква тя да блокира с вето Гутериш. Но след като България оттегли подкрепата си за предпочитаната от Русия кандидатура – генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Чуркин знаеше, че играта е загубена. Говори се, че руснаците са били бесни, че под натиска на ЕС България издигна финансовия комисар на ЕС Кристалина Георгиева. Но днес никой не може да обвини Русия че е казала "нет" за най-популярния кандидат за този пост и много от тях сега очакват Русия и Китай да потърсят своя дял за това назначение. Всъщност вече има спекулации, че Бокова ще стане заместник-генерален секретар на ООН", пише още "Гардиън". http://www.glasove.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 69
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 69
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 189
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 163
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 164
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.