Новият Изборен кодекс показа първи си дефект във Великобритания

Промените в Изборния кодекс, които по настояване на Патриотичния фронт ограничиха създаването на повече от 35 избирателни секции в държава за гласуването на българите в чужбина, вече дават първите си дефекти. И проблемите не са с Турция, както твърдяха националистите, а във Великобритания. Български граждани, живеещи там, вече са събрали необходимите подписи за създаване на 39 секции. Кодексът обаче поставя таван от 35 секции в държава, които трябва да бъдат разкрити или в дипломатически и консулски представителства, или на друго място, но в случай, че за дадения град има подадени не по-малко от 60 заявления за гласуване. "Събрали сме необходимите подписи за 39 секции. Но трябва да се откажем от четири. Или ЦИК трябва да прецени кои четири секции да посочи като по-маловажни от останалите, въпреки че критериите са еднакви, а ние сме изпълнили всичко", обясниха пред Mediapool представители на българската диаспора в Лондон. От Министерството на външните работа коментираха пред Mediapool, че този проблем се е очаквал. "Ние можем само да препоръчаме на ЦИК някакви решения, в крайна сметка обаче окончателната дума е тяхна", казаха от МВнР, препращайки към закона. Нито един от тримата говорители на Централната избирателна комисия засега не е коментирал официално. Mediapool научи от свои източници в комисията, че засега членовете й нямат идея как да действат със "съкращаването" на секциите във Великобритания, при положение, че всички отговорят на закона. "До сряда трябва да сме намерили решение на този въпрос", казват от комисията. По думите на на нейни членове обаче трябва да се сравни броят на подадените заявления. "Ако се искат 60 заявления, а хората на едно място са събрали 80, а на друго място 62 – логично е да разкрием секция там, където има повече заявления", смятат членове на ЦИК. Подобен аргумент обаче не е валиден, тъй като често българската диаспора в чужбина съвместно подава точно необходимия брой заявления за вот. От комисията смятат, че има вариант да се сравни избирателната активност на последните избори и там, където е била най-ниска (ако и в момента има заявления за секция) да не бъде разкривана секция. Може и да се намали концентрацията на секциите в Лондон за сметка на други градове. Това според българите в чужбина е абсолютно неприемливо, тъй като в столицата на Великобритания те са гласували най-много. Проверка показва, че на последните парламентарни избори във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. От ЦИК обясниха обаче, че каквото и да решат, при всички положения ще има ощетени. "Знаем, че разстоянията са големи и хората ще недоволстват, обаче ние сме длъжни да съкратим секциите до 35", твърдят членове на ЦИК. Българи от чужбина и експерти предупреждаваха ПФ и ГЕРБ още при обсъждането на поправките за възникване на проблеми като сегашния във Великобритания, но доводите им не бяха чути. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 30
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 15
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 44
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.

Без синя зона в празничните дни до 6 май, активират зелената на 2 май

  • 25 Апр 2019
  • 64
Община Бургас уведомява своите жители и гости, че паркирането в синя зона ще е безплатно в дните от 26 до 29 април, както и през празничните 1 и 6 май.

Специални мерки за сигурност ще има за празниците

  • 25 Апр 2019
  • 50
МВР и Пътната агенция предвиждат специални мерки за сигурност за празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища в страната. Униформените ще проверяват водачите за алкохол, наркотици и превишена скорост.