Читалище „Фар“ празнува 70 години от създаването си

Десетки приятели на народно читалище "Фар", заедно с бивши и настоящи читалищни дейци отпразнуваха вчера 70 - годишния юбилей на културната институция. НЧ "Фар " е създадено през 1946 година от културната организация "Иля Еренбург" на евреите в Бургас и се е казвало "Шалом Алейхем"- името на известен еврейски поет. През 1952 година по инициатива на семейство Мария и Петър Златеви се преименува на "Фар", а от 2010 год. на "Фар 1946". Почетният председател на читалището Ваньо Вълчев и дългогодишния председател Донка Брусева отличиха с благодарствени грамоти дългогодишни читалищни деятели и млади бургаски таланти. На събитието днес присъства Мария Златева, първият библиотекар в читалището, която няколко десетилетия е работила в културната институция. Домакин на събитието беше секретарят на културната институция Емилия Дикова. "Благодаря ви, че съхранявате духовността, българските ценности и традиции и работите с младите хора", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той и заместника му Йорданка Ананиева получиха грамоти от ръководството на читалището. НЧ "Фар 1946" разполага с библиотека за възрастни, детски отдел и читалня. Книгите са около 40000 тома литература. В читалището има салон със 100 места, където се извършва културно - масовата дейност. "Фар" представлява истински духовен и културен център в Бургас. Всяка седмица се състои най-малко по едно събитие в салона. Читалищните дейци работят успешно с два клуба "Кръгът на барда" и "Морски таралежи". НЧ "Фар 1946" се управлява от читалищно настоятелство с председател известния поет, писател, журналист и театрал Ваньо Вълчев, почетен гражданин на Бургас. Читалището има свои школи, в които участват десетки бургаски деца.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 86
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.