« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

С две изложби бургаският музей ще се включи в Никулденската програма

В 11.30 ч. на 5 декември, в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69), ще бъде открита изложбата „Българските бежанци в нашата памет”. Част от експонатите – костюми и накити, ще бъдат представени в ревю с живи манекени – ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” Бургас. Изложбата обобщава резултатите от проекта „Българските бежанци в нашата памет” на Бургаския музей, получил финансиране от сесията на Министерство на културата през лятото на 2016г. Години наред темата за българските бежанци от Тракия и Македония, дали огромно отражение върху живота и историята на Бургаския регион, е една от най-важните в проучванията на музейните специалисти в отдел „История” и „Етнография”. Идеята за актуалната изложба бе естествено продължение на усилията на Етнографската експозиция на РИМ Бургас за съхраняване на богатата колекция от традиционни облекла, която притежава. От тях най-голямо е разнообразието на костюми и накити на българи от Мала Азия, Източна и Западна Тракия, имали нелека съдба на бежанци. Сред най-интересните костюми в изложбата са тези от с. Чатал Тепе, с. Коджабунар, с. Малък Дервент, гр. Гюмюрджина, гр. Узункьопрю, с. Пишманкьой и с. Куфалово. Българи от всички тези краища са прогонени от родните си места в периода 1912-1913 г. и прииждат в пределите на новата Българска държава като бежанци - преселници. 100 години по-късно бежанската криза отново е тема с огромно значение за българското общество. Често се чуват редица сравнения между бежанския поток тогава и сега, а темата достига до сърцето на почти всеки от нас, пазещ семейни истории, снимки или вещи. Втората изложбата е посветена на 90-годишнината (06.02.1926 г.) от утвърждаване на устава на Бургаско археологическо дружество – Дебелт, възстановено през 1925 г. Тя ще бъде открита също на 5 декември (понеделник), но от 16.00 часа в Археологическия музей на ул. Богориди 21. В изложбата е представен пълният текст на устава, документи и материали от 1925-1926 г. – първата инвентарна книга на дружеството, едни от първите инвентирани находки. С карти и кратък текст към тях са посочени първите археологически проучвания, селищата от които са постъпвали находки и др. Посетителите ще видят оригиналния печат на Бургаското археологическо дружество – Дебелт, непоказван досега пред публика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 197
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 243
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 256
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 254
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 230
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение