Спипаха фалшификатор на банкноти от 20 лева

53 годишен фалшификатор – рецидивист бе задържан на Автогара „Запад” – Бургас в момент на извършване на престъпна дейност, касаеща изготвяне, притежание и прокарване в обръщение на неистински парични знаци. Задържането е в резултат на внимателно прецизирана и професионално проведена специализирана полицейска операция, осъществена от служители на отдел “Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас. При извършения личен обиск на бургазлията Д.Г. са намерени 22 неистински 20-левови банкноти, скрити в левия ръкав на якето му. Установено, е че при иззетите банкноти липсва воден знак и осигурителна нишка, а основния защитен елемент – холограмната лента е имитиран, чрез използването на холограмни ленти с надписи „Спорт тото”, изрязани от квитанциите за залог на Българския спортен тотализатор. Банкнотите са били прокарвани в обръщение предимно по пазари, на търговци пред магазини, в аптеки и други търговски обекти, като са избирани по-лесни за манипулиране лица, в случая - възрастни хора. След задържането е извършено претърсване в помещение, ползвано от Д.Г., разположено на бургаската улица „Васил Левски”, където са намерени и иззети вещи и предмети, имащи отношение към извършеното престъпление / цветна копирна хартия и комбинирано мултифункционално устройство/. В предишен период, за извършване на същата престъпна дейност – изготвяне на неистински парични знаци, Д.Г. е осъждан ефективно два пъти, през 2008 г. и 2014 г. на „лишаване от свобода”. В хода на проведената специализирана операция е извършено и второ претърсване – на апартамент, обитаван от друг бургазлия, в който е открита и иззета неистинска банкнота с номинал 10 евро, видимо без воден знак и осигурителна нишка и имитирана холограмна лента посредством лаково покритие. Бургазлията Д.Г. е с наложена мярка „задържане под стража” за извършена от него престъпна дейност, работата по цялостно документиране на която продължава от служители на отдел “Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас под прякото наблюдение на Бургаска окръжна прокуратура.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 83
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 86
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 74
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 75
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 84
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.