« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Поставят табели с мерките за предпазване от птичи грип

Табели с мерките за безопасност и предпазване от птичи грип ще бъдат поставени край езерата и защитените зони в района на Бургас. Това решиха, днес, специалистите от РЗИ, РИОСВ, БДЗП - Природозащитен център "Пода" и директорът на ОДБХ д-р Георги Митев на среща със зам.-кмета на Община Бургас Лорис Мануелян. Указанията се отнасят за хората, които искат да помогнат на бедстващи или умиращи диви птици. Необходимостта от изготвянето им е пряко свързана с опазването на здравето и живота на гражданите в условията на повишена смъртност на птици, поради силно застудяване и птичи грип. На срещата бяха обсъдени конкретните рискове за хората, недостатъчната им информираност относно същността на проблема и намесата в естествените природни процеси за поддържане на популацията на дивите видове. Експертите смятат, че проявяването на състрадание и желание от страна на гражданите да окажат помощ на бедстващи птици е похвална, но в настоящите условия, те не трябва по никакъв начин да ги докосват, улавят или вдигат, тъй като това води до риск за заразяване с опасна болест или риск птицата да ги нарани. Сегашното законодателство разпорежда в случаите на мъртви птици гражданите да информират Дирекцията по безопасност на храните, а на живи птици от защитени видове - РИОСВ. Големи рискове крие и спасяването на птици от заледени водоеми. В наложителни случаи /напр. световно застрашени видове птици/ това се прави от обучени хора, като се използват машини с автоматични противопожарни стълби или със специални кошове на телескопични устройства. Повишен риск за заразяване на хората крият още струпванията на птици в незамръзнали водоемите или по крайбрежието на морето. Това води до обезпокояване на птиците и големи загуби на енергия, ако бъдат принудени да се преместят, което в зимни условия затруднява оцеляването им. Изкуственото подхранване на птиците трябва да бъде само след консултация със специалисти за вида и качеството на храната, мястото, времето, начина на подхранване и безопасността на хората. Според специалистите подхранването не може да гарантира изцяло оцеляването на птиците и трябва да се прави след предварителна подготовка още в първите дни след замръзване на водоемите. Рискът може да се избегне, ако подхранването на птиците се организира от кметствата по места и със съдействието на местните ловно-рибарски дружинки. При случаи с бедстващи диви птици и риск от заразяване с птичи грип следва да бъдат информирани гражданите за опасностите, които крие контактът с тях, разясняване на обстановката, мерките за безопасност и за опазване на птиците. Не на последно място, експертите съветват, при проявени грипоподобни симптоми в рамките на няколко дни, хората да потърсят помощ от личния лекар.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 184
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 225
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 238
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 240
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 215
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение