Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на болницата

Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на УМБАЛ Бургас, съобщиха добре информирани източници от лекарските среди. Става въпрос за подготвяна продажба на 12- етажната сграда, собственост на държавата на частни лица. За неин купувач се гласи лице, което по- късно ще направи там частно лечебно заведение, под носа на държавната болница. Целта е да се привлекат пациентите на УМБАЛ и частници да се получат парите за тяхното лечение от Здравната каса. Става въпрос за апетитна готова сграда, напълно пригодена за болнична дейност. В момента в Стария корпус на болницата се помещават редица отделения- по вътрешни болести, кардиология, нефрология, образна диагностика, хемодиализа. Там се намира и хосписа на 10 етаж, както и администрацията на УМБАЛ. При евентуална реализация на идеята за продажба, всички тези отделения трябва да напуснат помещенията и да се натъпчат в т.н Хирургически корпус, където и в момента няма място. От това ще пострадат най- вече пациентите, които няма как в тази обстановка да получат качествено лечение. Целта на продажбата е частните болници да сключват по- доходни договори със Здравната каса. В момента според Здравна карта на област Бургас УМБАЛ е единственото лечебно заведение за болнична помощ в региона, с което НЗОК задължително сключва ежегодно договори. В Бургас има общо 12 лечебни заведения за болнична помощ /болници/, като шест от тях са държавни или общински и шест частни. Здравната карта посочва, че в УМБАЛ трябва да има 509 легла. Базата на останалите болници сумарно се движи около същата цифра. Ако се случи приватизацията на сградата на Стария корпус на болницата, по- голяма част от пациентите ще бъдат насочвани към частните лечебни заведения, а градът ни ще изгуби част от държавната болница с общинско участие. По този начин ще се фалира държавното заведение и в Бургас ще останат само частници. През март 2016 г. Министерски съвет прие Националната здравна карта на Република България. Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се адаптира структурата на здравната мрежа и да се планира ефективно и справедливо използване на ресурсите. Националната здравна карта е разработена въз основа на областните здравни карти, като за изготвянето й бе създадена национална комисия. За разработването на областните и Националната здравна карта са използвани показатели за осигуреност на населението с медицински специалисти и болнични ресурси, в т.ч. болнични легла по видове и медицински дейности, както и високотехнологични методи за диагностика и лечение и достъп до системата за спешна медицинска помощ.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 159
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 133
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 143
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 143
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 131
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.