Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на болницата

Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на УМБАЛ Бургас, съобщиха добре информирани източници от лекарските среди. Става въпрос за подготвяна продажба на 12- етажната сграда, собственост на държавата на частни лица. За неин купувач се гласи лице, което по- късно ще направи там частно лечебно заведение, под носа на държавната болница. Целта е да се привлекат пациентите на УМБАЛ и частници да се получат парите за тяхното лечение от Здравната каса. Става въпрос за апетитна готова сграда, напълно пригодена за болнична дейност. В момента в Стария корпус на болницата се помещават редица отделения- по вътрешни болести, кардиология, нефрология, образна диагностика, хемодиализа. Там се намира и хосписа на 10 етаж, както и администрацията на УМБАЛ. При евентуална реализация на идеята за продажба, всички тези отделения трябва да напуснат помещенията и да се натъпчат в т.н Хирургически корпус, където и в момента няма място. От това ще пострадат най- вече пациентите, които няма как в тази обстановка да получат качествено лечение. Целта на продажбата е частните болници да сключват по- доходни договори със Здравната каса. В момента според Здравна карта на област Бургас УМБАЛ е единственото лечебно заведение за болнична помощ в региона, с което НЗОК задължително сключва ежегодно договори. В Бургас има общо 12 лечебни заведения за болнична помощ /болници/, като шест от тях са държавни или общински и шест частни. Здравната карта посочва, че в УМБАЛ трябва да има 509 легла. Базата на останалите болници сумарно се движи около същата цифра. Ако се случи приватизацията на сградата на Стария корпус на болницата, по- голяма част от пациентите ще бъдат насочвани към частните лечебни заведения, а градът ни ще изгуби част от държавната болница с общинско участие. По този начин ще се фалира държавното заведение и в Бургас ще останат само частници. През март 2016 г. Министерски съвет прие Националната здравна карта на Република България. Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се адаптира структурата на здравната мрежа и да се планира ефективно и справедливо използване на ресурсите. Националната здравна карта е разработена въз основа на областните здравни карти, като за изготвянето й бе създадена национална комисия. За разработването на областните и Националната здравна карта са използвани показатели за осигуреност на населението с медицински специалисти и болнични ресурси, в т.ч. болнични легла по видове и медицински дейности, както и високотехнологични методи за диагностика и лечение и достъп до системата за спешна медицинска помощ.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 30
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 15
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 44
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.

Без синя зона в празничните дни до 6 май, активират зелената на 2 май

  • 25 Апр 2019
  • 64
Община Бургас уведомява своите жители и гости, че паркирането в синя зона ще е безплатно в дните от 26 до 29 април, както и през празничните 1 и 6 май.

Специални мерки за сигурност ще има за празниците

  • 25 Апр 2019
  • 50
МВР и Пътната агенция предвиждат специални мерки за сигурност за празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища в страната. Униформените ще проверяват водачите за алкохол, наркотици и превишена скорост.