На 2 март започват да честванията за Освобождението на България

Бургаските събития в програмата за честване на Освобождението на България от османско иго са толкова много, че не могат да се поберат в един ден. Много от тях ще се проведат още на 2 март, четвъртък. Община Бургас благодари на всички свои партньори, които вдъхновено се включиха в подготовката на тържествата.   Събитията на 2 март започват от 9:30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" с общинска детска викторина "Аз съм българче", организирана от Център за подкрепа и личностно развитие - Бургас.   От 17.00 часа в Историческия музей на ул. "Лермонтов" ще бъде открита изложба, посветена на Матей Преображенски, един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник. Тя пристига от Регионален исторически музей - Велико Търново по покана на РИМ - Бургас. Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Просветител, книжовник и автор на много книги, революционер и легионер, лечител и изобретател - всички тези разностранни страни на живота му ще могат да проследят гостите на изложбата. Тя е съставена от пана, лични вещи на Бачо Киро, един от съратниците на Матей Преображенски, Христо Иванов - Големия, също съратник и близък приятел на Левски и отец Матей.   От 18.00 часа в Дом на писателя на ул "Вола" № 1 ще се проведе рециталът "И това е България". Представят го учениците от  школа за слово, мелодия, театър "Генгерче" при Средно училище "Христо Ботев", град  Айтос, с ръководител Татяна Йотова, която е автор на стиховете. Заповядайте, за да съпреживеем родолюбиви мисли, позабравени чувства и героични събития.   В същия час - 18.00, в централно фоайе на Военен клуб (ул. "Хр. Ботев" №48) се открива изложба на оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Организатори са Военен клуб - Бургас  и Регионален исторически музей - Бургас.   За поредна година Община Бургас организира отделен концерт, посветен на Освобождението, в к-с "Меден рудник", който е с размерите на средно голям български град. Той също е с начален час 18.00 на 2 март и ще се проведе в спортна зала "Никола Станчев". В него ще вземат участие любими фолклорни /и не само/ изпълнители. Сред тях са Народен хор "Трепетлика", с художествен ръководител Пепа Запрянова; солисти от Държавна опера - Бургас - Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов, Николай Николов, Красимир Кръстев; солисти от Фолклорен ансамбъл "Тунджа" - град Ямбол. Водещище бъдат Ива Папазова и Никола Парашкевов.   Очаквайте скоро подробности за събитията в програмата за 3 март, когато ще е и кулминацията на честването. Те ще бъдат изключително интересни и вълнуващи.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 115
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 102
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 99
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 107
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.