На 2 март започват да честванията за Освобождението на България

Бургаските събития в програмата за честване на Освобождението на България от османско иго са толкова много, че не могат да се поберат в един ден. Много от тях ще се проведат още на 2 март, четвъртък. Община Бургас благодари на всички свои партньори, които вдъхновено се включиха в подготовката на тържествата.   Събитията на 2 март започват от 9:30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" с общинска детска викторина "Аз съм българче", организирана от Център за подкрепа и личностно развитие - Бургас.   От 17.00 часа в Историческия музей на ул. "Лермонтов" ще бъде открита изложба, посветена на Матей Преображенски, един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник. Тя пристига от Регионален исторически музей - Велико Търново по покана на РИМ - Бургас. Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Просветител, книжовник и автор на много книги, революционер и легионер, лечител и изобретател - всички тези разностранни страни на живота му ще могат да проследят гостите на изложбата. Тя е съставена от пана, лични вещи на Бачо Киро, един от съратниците на Матей Преображенски, Христо Иванов - Големия, също съратник и близък приятел на Левски и отец Матей.   От 18.00 часа в Дом на писателя на ул "Вола" № 1 ще се проведе рециталът "И това е България". Представят го учениците от  школа за слово, мелодия, театър "Генгерче" при Средно училище "Христо Ботев", град  Айтос, с ръководител Татяна Йотова, която е автор на стиховете. Заповядайте, за да съпреживеем родолюбиви мисли, позабравени чувства и героични събития.   В същия час - 18.00, в централно фоайе на Военен клуб (ул. "Хр. Ботев" №48) се открива изложба на оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Организатори са Военен клуб - Бургас  и Регионален исторически музей - Бургас.   За поредна година Община Бургас организира отделен концерт, посветен на Освобождението, в к-с "Меден рудник", който е с размерите на средно голям български град. Той също е с начален час 18.00 на 2 март и ще се проведе в спортна зала "Никола Станчев". В него ще вземат участие любими фолклорни /и не само/ изпълнители. Сред тях са Народен хор "Трепетлика", с художествен ръководител Пепа Запрянова; солисти от Държавна опера - Бургас - Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов, Николай Николов, Красимир Кръстев; солисти от Фолклорен ансамбъл "Тунджа" - град Ямбол. Водещище бъдат Ива Папазова и Никола Парашкевов.   Очаквайте скоро подробности за събитията в програмата за 3 март, когато ще е и кулминацията на честването. Те ще бъдат изключително интересни и вълнуващи.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 164
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 137
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 147
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 147
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 135
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.