На 2 март започват да честванията за Освобождението на България

Бургаските събития в програмата за честване на Освобождението на България от османско иго са толкова много, че не могат да се поберат в един ден. Много от тях ще се проведат още на 2 март, четвъртък. Община Бургас благодари на всички свои партньори, които вдъхновено се включиха в подготовката на тържествата.   Събитията на 2 март започват от 9:30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" с общинска детска викторина "Аз съм българче", организирана от Център за подкрепа и личностно развитие - Бургас.   От 17.00 часа в Историческия музей на ул. "Лермонтов" ще бъде открита изложба, посветена на Матей Преображенски, един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник. Тя пристига от Регионален исторически музей - Велико Търново по покана на РИМ - Бургас. Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Просветител, книжовник и автор на много книги, революционер и легионер, лечител и изобретател - всички тези разностранни страни на живота му ще могат да проследят гостите на изложбата. Тя е съставена от пана, лични вещи на Бачо Киро, един от съратниците на Матей Преображенски, Христо Иванов - Големия, също съратник и близък приятел на Левски и отец Матей.   От 18.00 часа в Дом на писателя на ул "Вола" № 1 ще се проведе рециталът "И това е България". Представят го учениците от  школа за слово, мелодия, театър "Генгерче" при Средно училище "Христо Ботев", град  Айтос, с ръководител Татяна Йотова, която е автор на стиховете. Заповядайте, за да съпреживеем родолюбиви мисли, позабравени чувства и героични събития.   В същия час - 18.00, в централно фоайе на Военен клуб (ул. "Хр. Ботев" №48) се открива изложба на оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Организатори са Военен клуб - Бургас  и Регионален исторически музей - Бургас.   За поредна година Община Бургас организира отделен концерт, посветен на Освобождението, в к-с "Меден рудник", който е с размерите на средно голям български град. Той също е с начален час 18.00 на 2 март и ще се проведе в спортна зала "Никола Станчев". В него ще вземат участие любими фолклорни /и не само/ изпълнители. Сред тях са Народен хор "Трепетлика", с художествен ръководител Пепа Запрянова; солисти от Държавна опера - Бургас - Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов, Николай Николов, Красимир Кръстев; солисти от Фолклорен ансамбъл "Тунджа" - град Ямбол. Водещище бъдат Ива Папазова и Никола Парашкевов.   Очаквайте скоро подробности за събитията в програмата за 3 март, когато ще е и кулминацията на честването. Те ще бъдат изключително интересни и вълнуващи.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 38
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 21
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 47
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.

Без синя зона в празничните дни до 6 май, активират зелената на 2 май

  • 25 Апр 2019
  • 66
Община Бургас уведомява своите жители и гости, че паркирането в синя зона ще е безплатно в дните от 26 до 29 април, както и през празничните 1 и 6 май.

Специални мерки за сигурност ще има за празниците

  • 25 Апр 2019
  • 53
МВР и Пътната агенция предвиждат специални мерки за сигурност за празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища в страната. Униформените ще проверяват водачите за алкохол, наркотици и превишена скорост.