Номинираха бургаски съдия за член на ВСС

Номинираха бургаски съдия за член на ВСС Бургас Деница Вълкова- председател на Апелативен съд / Снимка: Николай Недев
Председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова разясни мотивите на апелативните съдии за номинирането на съдия Илияна Балтова за член на ВСС от професионалната квота на съдиите. Кандидатурата на съдия Балтова беше официално обявена в късния следобед на 27.02.2017 г - в първия работен ден след като процедурата за избор на членове на новия Висш съдебен съвет беше открита. По думите на съдия Вълкова номинацията е на достоен кандидат, почтен съдия с високи професионални и нравствени качества. Съдия Балтова е редови съдия, не е била началник на нито едно от нивата, на които е работила и на всяко тези нива е класирана с конкурс. „Това е единственият съдия от Апелативен район Бургас, които повече от две години работи като юрист в съда в Страсбург. Тесен специалист по европейско право и в областта на правата на човека. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието. Това ни дава основание да считаме, че предлагаме разпознаваема кандидатура, позната не само в района, но и сред цялата съдийска общност в страната“, каза председателят на Апелативен съд – Бургас.  Съдия Вълкова обясни, че е важна консолидацията около една номинация, но по закон всеки един съдия и всеки административен ръководител може да номинира както себе си, така и свой колега. Бургаският апелативен район няма представител в последните три състава на Висшия съдебен съвет. Предвид тежките реформи в съдебната система, много от които ще засегнат съдилищата и конкретни съдии в региона, е добре във върховния орган на системата да има представител от Бургас, посочи още административният ръководител на институцията. „Издигаме кандидат с международен опит. Илияна Балтова е съдия с модерно правно мислене, който се е доказал в решаване на международни казуси в най-високопоставената правна институция в Европа – Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това е достатъчен атестат да стоим зад нея.“- каза в заключение председателят на Апелативен съд – Бургас и изрази надежда предложението да бъде подкрепено от всички съдии от окръжните и райони съдилища от Бургаския апелативен район.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 97
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 80
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 91
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 90
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 82
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.