« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Магистрат разясни европейските ни права пред ученици

Значението, ролята и функциите на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург разясни пред ученици от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ съдия Чавдар Димитров от Административен съд – Бургас. Вторият час по административно правосъдие се проведе пред два от десетите класове в аулата на училището. Темата на лекцията беше “Правата ни като граждани на Европейския съюз- основни положения в законодателството, свързани със статута на учениците, правила и поведение в училище, права и задължения на учениците, съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи за подкрепа и защита. Тя е част от Образователната програма “Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие - Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН. Целта на програмата е да се обогатят знанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт и да се формира правна грамотност сред младите хора. През учебната 2016/2017 година Административен съд – Бургас си партнира с Гимназията за преподаване на романски езици и през втория учебен срок магистрати влизат в часовете  по „Етика и право“ на десетокласниците. По време на открития урок съдия Димитров показа на учениците джобен формат на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и коментира текстове от този основополагащ правен инструмент на Съвета на Европа. Държавите се обвързват да спазват задълженията, произтичащи от Конвенцията, когато станат страни по нея чрез ратификация, поясни магистратът и допълни, че този международен договор е между страните членки на Съвета на Европа, които в момента са 47 на брой. Той сподели и впечатления от работата си в двете европейски институции и разказа конкретни казуси, свързани с правата на децата и младите хора, разгледани от Европейския съд за правата на човека. Следващата лекция пред учениците от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ е на тема „Съдебната система в България“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 286
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 352
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 261
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 338
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 294
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.