Операционният блок на УМБАЛ чества 10 години като самостоятелно отделение

Операционният блок на УМБАЛ Бургас чества 10 години, откакто съществува като самостоятелно отделение. Точно на 1 април 2007 г. тогавашният директор на болницата д-р Боян Будаков създаде звеното, което обедини всички операционни. Това приравни Бургаската болница към европейските стандарти, според които при много оперативни специалности е задължително съществуването на операционен блок, със собствен щат, логистика и отговорност за всички зали.   Преди създаването на Операционния блок всяко отделение само отговаряше за своята операционна. В момента отговорност за стерилността, графиците и обезпечаването на хирургичната дейност носи екипът на Операционния блок.   Той отговаря за 10 операционни по 7 различни специалности – хирургия, съдова хирургия, ортопедия, гинекология, неврохирургия, урология, очни болести. Това е най-голямото оперативно отделение на територията на цяла Югоизточна България. Годишно в операционните на УМБАЛ Бургас се извършват близо 5000 операции.   Десетия си рожден ден Операционният блок отбеляза със скромно тържество, на което бяха поканени всички лекари и медицински сестри, работили в него от създаването му до момента. Един от подаръците към екипа бе тематична торта – със скалпели, бинтове и човешка анатомия. Разрязаха я трима лекари, които са оглавявали Операционния блок през годините д-р Любомир Томов (сегашен началник-отделение), д-р Светлозар Георгиев и д-р Бойко Миразчийски, както и старшата сестра Марияна Ангелова.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 12
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 38
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 120
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 100
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.