« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Засадиха 40 млади върби в Долно Езерово за Деня на Земята

Ученици от ОУ "Христо Ботев", заедно с други жители на "Долно Езерово" и зам.-кметът Руска Бояджиева, се включиха активно в засаждането на 40 млади върби. 10 от тях ще растат край църквата "Рождество Богородично", а останалите в най-уязвимите откъм наводнения зони на квартала - по улица "Младост", както и край стадиона, по протежението на западното дере. Библейският брой на засадените дървета кореспондира с неотшумелите вълнения след най-светлия християнски празник Великден, но събитието е посветено и на наближаващия 22 април, когато по света и у нас се отбелязва Денят на Земята. Квартал "Долно Езерово" се сдоби с новия си зелен пояс от влаголюбиви дървета, благодарение участието на Община Бургас в международния проект "Адаптивна Европа" (RESILIENT EUROPE). Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за междурегионално сътрудничество URBACT III,  съфинансирана от Европейския съюз. "Идеята е да се демонстрира внедряване на природосъобразни решения в градска среда, които по естествен начин допринасят за постигане на баланс между природните явления и географските характеристики", каза зам.-кметът Руска Бояджиева. Така се намалява ефектът на потенциалната опасност от наводнения, които през последните години са често срещан феномен на територията на квартала. Неслучайно за акцията по залесяване са избрани дървета от вида върба. Те имат силно развита, гъста коренова система, която е по-ефективна в усвояване на водата при настъпване на буен приток и по-издръжлива на засушаване. В изпълнението на проекта "Адаптивна Европа" (RESILIENT EUROPE) Община Бургас си партнира с 10 европейски града, обединени от общата цел да подобрят "гъвкавостта" на екологичните си политики и способността да се адаптират към съвременните предизвикателства, свързани с климатичните промени, социалното сближаване, градската среда. Като краен резултат се предвижда да се разработи План за действие, включващ конкретни мерки, които да бъдат предприети, за да се увеличи капацитетът на  идентифицираната зона, местното население, институциите и бизнеса за адаптация и своевременна реакция в случай на неочаквани кризисни ситуации.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации

  • 16 Апр 2024
  • 71
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Американците изплашени от трета световна война и мобилизация

  • 16 Апр 2024
  • 84
Американците  панически са използвали търсачката на Google и са търсели „Трета световна война“ и други свързани думи след атаката на Иран срещу Израел в събота вечер със стотици ракети и дронове. Според данни от търсенията им в Гугъл за „Трета световна война“ са се увеличили в цялата страна, достигайки петгодишен връх.

Националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо"

  • 16 Апр 2024
  • 112
Главна дирекция „Национална полиция" ще обяви началото на националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо".Като част от инициативата нарушителите на Закона за движението по пътищата вече ще получават лични писма от близките на загинали.

Без тол камери за контрол на скоростта и това лято

  • 16 Апр 2024
  • 120
Най-наситеният откъм трафик и инциденти летен период и през тази година ще премине, без всички шофьори по основните пътища да бъдат подлагани на задължителен контрол на скоростта. Това се разбира от отговори на Агенция "Пътна инфраструктура" за това има ли готовност тол камерите да започнат да измерват средната скорост на автомобилите.

ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА В КВ. „ВЕТРЕН“ РАБОТИ ЦЕЛОДНЕВНО

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в кв. „Ветрен“ работи целодневно