Университет „Проф. Асен Златаров“ печели младите с атрактивни специалности

Младите хора в Бургас и региона най-често избират обучение в държавния университет „Проф. Асен Златаров“ след препоръка от приятели, които са се обучавали или се обучават във висшето училище. Везните в полза на най-стария унивирсетит в Южна България накланят допълнително и специалностите, в които висшето училище дава възможност за качествено и модерно обучение, съответстващо на потребностите на трудовия пазар. Това показват данните от представително проучване, проведено от мобилни екипи на университета в рамките на тазгодишната кандидатстудентска кампания. В рамките на анкетата почти една трета от младите признават, че правят избора си на специалност, освен по препоръка на приятели (32% от момичетата и 38% от момчетата), и – доверявайки се на референции от изнесен университетски център и на посещение във висшето училище. Мнението на доволни студенти на ВУЗ-а и на учителите на бъдещите кандидат-студенти са с еднаква тежест при вземането на решение – по около 25 на сто решават какво да следват, доверявайки се именно на тези два авторитетни фактора. Според 47,5 на сто от анкетираните потенциални кандидат-студенти на бургаския университет „Проф. Асен Златаров“ социалните мрежи помагат сериозно при избора на професия. Именно на коментарите в социалните медии повече от една трета от момичетата разчитат, за да направят своя решаващ избор за професионална реализация. Два са определящите фактори при избора на обучение в университет „Проф. Асен Златаров“. Основният коз на висшето училище в очите на младите хора са съществуващите специалности, както и добрата георгафска локация на Университета. За академичната 2017-2018 година като най-атрактивни в бургаския държавен университет „Проф. Асен Златаров“ се очертават специалностите „Компютърни системи и технологии (с преподаване на български и английски език)”, “Софтуерно инженерство“, „Биотехнологии“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Медицинска систра“, „Туризъм“ и „Маркетинг“. Верни на традицията да изледва нагласите на младите хора и в перспектива, ръководството на университета е установило в анкетата, че специалностите, към които учениците в Бургас и региона проявяват интерес, но не се предлагат във висшето училище, са Медицина, Стоматология, Финанси, Фармация, Счетоводство и одит и Архитектура.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 40
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 52
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 66
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 125
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 104
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.