Отмениха ефективната присъда на бившия бургаски съдия Атанас Вълков

Ефективната присъда на бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков беше отменена на втора инстанция и заменена с условна. Софийският апелативен съд (САС) му наложи 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок по обвинението за престъпление по служба, отменяйки ефективната присъда от 3 години и 6 месеца, определена от Софийски градски съд (СГС). Един от членовете на втория съдийски състав - Николай Джурковски, обаче се е подписал с особено мнение, съобщи "Правен свят". На първа инстанция Вълков беше признат за виновен за документни престъпления и оправдан за пране на пари. Делото се проточи дълго на втора инстанция и дори беше спряно заради заболяване на Вълков, а явяването му беше задължително. Сега САС призна бившия съдийски шеф за виновен в продължавано престъпление заради използване на 10 фалшифицирани документа до 2011 г. Прокуратурата обвинява Вълков, че през пролетта на същата година, когато беше арестуван, той е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро чрез фалшиви документи. Така, от името на вуйчо си Димо Ненков, съдията поискал имотът да му бъде възстановен по съдебен път. За тази цел изготвил и ползвал фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. Вълков е гледал и делото за възстановяване на собствеността и след това представил предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова. Накрая Вълков стигнал до продажба на имота, като сключил предварителен договор за продажбата му за огромната сума. Оказа се обаче, че купувачите са агенти под прикритие и съдията беше задържан. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 107
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 106
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 111
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 313
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 276
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас