« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Яхтата “Фурия” тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаски флаг на мачтата

Яхтата "Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата. Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът "Титаник" през 1912 година. Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на "Фурия" - натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар":  http://www.yachtsbg.com/RIndex.jsp?counter_id=9&lang=&article_id=1214&category_id=&FormArticles_Page=17#Form    Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите, Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан. За първи път Мишо и Диан ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза. "Искаме да представим достойно бургаската и българската ветроходна школа. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век. Благодарим на кмета Димитър Николов и общинските съветници в Бургас за оказаната помощ. Както винаги досега, ние ще дадем всичко от себе си за победа", казаха в навечерието на старта двамата ни ветроходци, които са състезатели на "Порт Бургас". С решение на местния парламент, Община Бургас подкрепи участието им в състезанието с 10 000 лв. Яхтата "Фурия" пък е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.  

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 129
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 156
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 165
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 181
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 155
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение