Добра фискална дисциплина около абитуриентските балове

Добра фискална дисциплина и спазване на данъчното и осигурителното законодателство в дните около 24 май и по време на самите абитуриентски балове, са показали организаторите на тържествата, хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие, както и в областите Ямбол и Сливен, това са основните изводи от извършените повече от 40 проверки от екипи на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. От приходното ведомство в морския град поясниха, че резултатът е очакван, тъй като организаторите на празничните прояви знаят, че НАП Бургас всяка година проследява отчетността и реализирането на приходите по цялата верига – от капарирането, през същинското разплащане, предлаганите туристическите пакети и сключените договори. Дисциплиниращият ефект на този вид контрол показва добри резултати, в сравнение с предходни години оборотите скачаха в пъти при проверките, сега определено е налице тенденция към спазване на законодателството, коментираха още от териториалната структура на Агенцията. Само в три ресторанта в Бургас проверяващите са открили големи разлики в касовите наличности, за което ще бъдат съставени актове. В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг нарушения не са били засечени. С оглед наближаващия активен летен туристически сезон се засилва данъчният контрол по черноморските обекти. Много от заведенията на ключови места по Южното Черноморие и с традиционно високи обороти, вече са поставени под наблюдение. От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой. Поискването и съхранението на фискалния бон е много важно, тъй като упражняването на правата на потребител без този документ силно се затруднява. Освен актове и наказателни постановления, когато се установят нарушения, свързани с липса на касов апарат или неиздаване на фискален бон, търговските обекти, допуснали нарушенията ще бъдат запечатвани за срок до един месец, съобщават още от Националната агенция за приходите. От началото на годината запечатаните обекти в цялата страна са над 700, само в бургаски регион те са над 90. Само за последните 20 дена в Бургас са запечатани 7 автомата на самообслужване, предимно в автомивки и сервизи, поради липса на дисплей с реквизитите на касовия бон. Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 116
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 113
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 118
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 322
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 287
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас