Пеликаните заеха новите си бургаски квартири

Тази седмица настъпи голяма радост сред екипа на проект "Солта на живота", LIFE+, защото платформите, които бяха построени през ноември, бяха заети от десетки къдроглави пеликани. На следващите дни се престрашиха и розовите, които първо бавно, но после настъпателно завзеха новите квартири. В момента в южната част на Атанасовско езеро има над 200 пеликана - розови и къдроглави, които почти целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, оттам е навлязла и доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към Вая и Мандра, където се хранят. След като в цялата страна се дебатира монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа дойдоха добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите. Камерата позволява 24 часа да се наблюдава какво се случва и как си прекарват времето тези големи и много впечатляващи птици - в интерес на истината 80 % от времето им минава в оправяне на тоалета. След къдроглавите, розовите също се престрашиха да се качат на дървените платформи и дори в определени моменти ги изместиха почти изцяло. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия „квартал“. Все още екипът има технически затруднения с прякото излъчване на камерата онлайн, но се записват кратки клипчета, които се публикуват в обновения сайт http://saltoflife.biodiversity.bg и във фейсбук страницата Солта на живота и които позволяват да се следи всичко най-интересно около тези едри и много красиви птици. Явно монтирането на двете изкуствени птици, които след конкурс бяха кръстени Влади и Ралица, изпълни своята мисия и успя да привлече пеликани на платформите. Спокойствието, което предлага района дава надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка (и кой знае още какво).  Изграждането на платформите и макетите е част от проекта на БФБ "Създаване на благоприятни условия за нощувка и почивка и предпоставки за загнездване на световнозастрашения къдроглав пеликан в Атанасовско езеро", финансиран от козметичната фирма LUSH - Fresh Handmade Cosmetics и реалииран с подкрепата на БДЗП. LUSH имат интерес да използват черноморска сол, добита в Атанасовско езеро за свои продукти, защото са компания с много силен ангажимент към общностите и районите, от които купуват своите съставки и подкрепят опазването на животните и на околната среда.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 36
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 71
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 45
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 80
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 74
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.