ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" с впечатляващ спектакъл през юли

Концерт-спектакълът "Фолклорна импресия" събира два от професионалните фолклорни ансамбли в България - ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" - Пловдив на сцената на Летния театър на 7 юли от 20.00 часа. Обединяването на двата професионални ансамбъла дава възможност за представянето на изключително богата, жанрово разнообразна и многостилова програма, в която са включени произведения както на доайените на българското фолклорно изкуство, така и на млади и съвременни автори. Така на публиката ще бъде представена богата програма от произведения на българското фолклорно ансамблово изкуство, съчетаваща традицията и актуалното му развитие, която ще представи много по-голяма част от фолклорното наследство на България. Емблематични танци като "Добруджанска танцова импресия", "Празничен тракийски танц" с хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков, акапелните и ансамблови песни "Отдолу идат" и "Празнична сюита" по обработка на доц. Стефан Мутафчиев, оркестровата пиеса "Младежка сюита" на дългогодишния диригент на ансамбъл "Тракия" Цветан Цветков са произведения, представители на по-старата вълна от творци в областта на професионалното фолклорно изкуство. Част от тях ще бъдат изпълнени съвместно от танцовите и хоровите състави и оркестрите на двата ансамбъла. Младото поколение автори - хореографи и композитори, ще представи широка палитра от нови танцови произведения като: "Паликош", "На филек", "Каруцари" и "На сгляда по Димитровден" с хореография на Марио Егов и по музика на Стоян Пауров, всички те обвързани с обредния календар на Странджанския регион, танцовата постановка "Първа среща" с хореография на проф. д-р Даниела Дженева и музика проф. д-р Любен Досев, "Македонски мерак" с хореографията на проф. д-р Антон Андонов и музика на Петьо Кръстев, "Веселие в шоплука" с хореография на Емануил Синджирлиев и музика на Димитър Христов, оркестровата пиеса "Другоселският панаир" на ПФА "Странджа" по музика на младия композитор Стоян Пауров, фрагмент от която ще се изпълни от оркестрите на двата ансамбъла. Част от програмата са соловите песни от Странджа, Родопите, Тракия и Пирин с музикални обработки на Любен Касабов, Петьо Кръстев и Борислав Сгуровски. Билети за концерт-спектакъла "Фолклорна импресия" могат да бъдат закупени от 26 юни на касата на Културен дом на нефтохимика, на Часовника, а в деня на концерта на касата на Летния театър.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 80
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 89
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 92
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 72
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 96
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.