ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" с впечатляващ спектакъл през юли

Концерт-спектакълът "Фолклорна импресия" събира два от професионалните фолклорни ансамбли в България - ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" - Пловдив на сцената на Летния театър на 7 юли от 20.00 часа. Обединяването на двата професионални ансамбъла дава възможност за представянето на изключително богата, жанрово разнообразна и многостилова програма, в която са включени произведения както на доайените на българското фолклорно изкуство, така и на млади и съвременни автори. Така на публиката ще бъде представена богата програма от произведения на българското фолклорно ансамблово изкуство, съчетаваща традицията и актуалното му развитие, която ще представи много по-голяма част от фолклорното наследство на България. Емблематични танци като "Добруджанска танцова импресия", "Празничен тракийски танц" с хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков, акапелните и ансамблови песни "Отдолу идат" и "Празнична сюита" по обработка на доц. Стефан Мутафчиев, оркестровата пиеса "Младежка сюита" на дългогодишния диригент на ансамбъл "Тракия" Цветан Цветков са произведения, представители на по-старата вълна от творци в областта на професионалното фолклорно изкуство. Част от тях ще бъдат изпълнени съвместно от танцовите и хоровите състави и оркестрите на двата ансамбъла. Младото поколение автори - хореографи и композитори, ще представи широка палитра от нови танцови произведения като: "Паликош", "На филек", "Каруцари" и "На сгляда по Димитровден" с хореография на Марио Егов и по музика на Стоян Пауров, всички те обвързани с обредния календар на Странджанския регион, танцовата постановка "Първа среща" с хореография на проф. д-р Даниела Дженева и музика проф. д-р Любен Досев, "Македонски мерак" с хореографията на проф. д-р Антон Андонов и музика на Петьо Кръстев, "Веселие в шоплука" с хореография на Емануил Синджирлиев и музика на Димитър Христов, оркестровата пиеса "Другоселският панаир" на ПФА "Странджа" по музика на младия композитор Стоян Пауров, фрагмент от която ще се изпълни от оркестрите на двата ансамбъла. Част от програмата са соловите песни от Странджа, Родопите, Тракия и Пирин с музикални обработки на Любен Касабов, Петьо Кръстев и Борислав Сгуровски. Билети за концерт-спектакъла "Фолклорна импресия" могат да бъдат закупени от 26 юни на касата на Културен дом на нефтохимика, на Часовника, а в деня на концерта на касата на Летния театър.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 56
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 46
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 57
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 57
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 53
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.