Бургазлии показаха дигитални умения в Археологическия музей

Повече от 30 посетители се включиха в деня на Уикипедия на бургаския Археологически музей (ул. Богориди 21). Те направиха и споделиха 15 нови изображения в най-голямата електронна енциклопедия, редактираха статии на различни езици, с което обогатиха дигитално представяне на музея и неговите експонати в Интернет. За приноса си посетителите получиха награди, осигурени от Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и български кандидат за комисар с ресор „Дигитализация”. В инициативата се включиха хора от всички възрастови групи, а най-активни бяха група ученици от V клас на училище „Петко Росен”, Бургас. През целия ден Мирем Кадир – стажант „Дигитализация на културно наследство” в РИМ Бургас, обясняваше на гостите, как да създават и редактират публикации в интернет енциклопедията, а за любителите на фотографията – как да качат снимките си. „Уикиденят в музея има за цел да разшири информацията в Интернет за българското културно наследство. По този начин то достига до по-широка публика и е добра реклама за музейните експозиции. Пресъздаването на културното наследство в дигитална форма на различни нива и езици, е комплексен процес, за който обаче може да допринесе всеки.” – каза Радовеста Стюърт - докторант „Компютърни системи и технологии” в университет „Проф. Асен Златаров” и част от Информационния отдел на РИМ Бургас. Посетителите със смарт устройства изпробваха QR кодовете, поставени в централната зала на Археологическия музей. Чрез тях те имат възможност да научат повече за определени исторически понятия, споменаващи се в музейните текстове. QR кодовете водят към препратки в Уикипедия, а част от статиите са съставени от бургаските музейни специалисти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 53
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 64
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 73
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.