Съдът отмени текстове от Наредбата за прием в детски градини в община Карнобат

Тричленен състав на Административен съд – Бургас отмени текстове от Наредбата за реда и условията за приемане, преместване, отписване и посещение на децата в детските градини на територията на община Карнобат. В отменените разпоредби бе предвидено задължение на родителите да представят документ за платена такса от предходна детска градина, като условие за: преместване на детето, получаване копия на медицинските му документи и служебна бележка при преместването. Предвидено бе също да бъдат отписвани децата от детската градина, при допуснати неизвинени отсъствия за повече от два последователни месеца. Текстовете от Наредбата, приета от Общински съвет- Карнобат с решение № 173 от 02.09.2017 г., бяха оспорени от Окръжна прокуратура- Бургас. Съдебният състав прие, че оспорваните разпоредби са незаконосъобразни, поради съществено нарушение на административнопроизводствени правила и противоречие с нормативни актове от по-висока степен. В съдебното решение се сочи, че те не съответстват на установения в Закона за местните данъци и такси ред за обезпечаване и събиране на таксите, както и на регламентираните в Закона за предучилищното и училищното образование принципи на равен достъп до качествено образование и равнопоставеност при провеждане на предучилищното и училищното образование. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщението.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 188
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 165
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 160
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 173
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 166
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.