В Спешно отделение започва операция КОК

Лекарите и медицинските сестри в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас тренират реакции при критични и бедствени ситуации по специално разработен план. Той е част от амбициозната програма на новия началник на отделението д-р Здравка Инджова – уважаван специалист по реанимация и интензивно лечение с над 20 години стаж в болницата. Само преди два месеца тя пое щафетата от друг опитен лекар – д-р Лилия Линкова, с която в момента работят като отличен екип. Новият началник на отделението надгражда добрите практики, въведни от своя предшественик, и едновременно с това разработва нови. Планът на д-р Инджова за развитие на Спешно отделение носи абревиатурата КОК – комуникация, организация, квалификация. „По отношение на квалификацията, като допълнение два пъти месечно лекарите и медицинските сестри тренират реакции при критични състояния – пострадали при катастрофи, природни бедствия, пациенти с тежки травми, инфаркт, инсулт, удавяне, отравяне (интоксикация) и всички други нарушения на основните жизнени функции. Въпреки че всеки ден се сблъскваме с част от ситуациите, тренировките са важни. Симулираме сценарии, максимално близки до реалността. Тренировките са придружени и с теоретични семинари”, обясни д-р Инджова. Началникът на отделението споделя, че е въведена и практиката на клинични одити при заплетени случаи. При тях медицинският персонал на отделението се събира, обсъжда и отново подлага на анализ действията си, като целта е да се намери оптималното за пациента лечение. Предвидени са и допълнитeлни квалификационни курсове за лекари и медицински сестри. Вторият приоритет от плана е свързан с организацията и по-точно с триажа на пациентите. „Съкращаваме пътя на пациента от постъпването му до оказването на нужната медицинска помощ в Противошокова зала или хоспитализирането му в отделение на болницата. Предишното ръководство на Спешно отделение е постигнало добри резултати в тази област, защото на централния вход има обучени медицински сестри – супервайзори, които насочват пациентите и им дават информация”, допълва д-р Инджова. Спешно отделение е не само едно от най-натоварените, но и звеното, което е в най-активна комуникация с останалите структури на болницата. „Ние сме крайъгълният камък, в който се пресича пътят на всички специалности. Например при пострадали от ПТП се викат хирурзи, неврохирурзи и други в зависимост от травмите. Това налага бърза и добра комуникация, за което създаваме алгоритми и схеми за представяне на пациента. Наскоро въведохме специален формуляр, който показва състоянието на болния в динамика. В него се описват травмите, извършените манипулации и резултатите от изследванията тук”, казва началникът на Спешно отделение д-р Инджова. Макар в края на активния сезон, пациентопотокът в Спешно отделение е почти същият, както през летните месеци. През август помощ там са потърсили 3700 души, а само от 1-ви до 20-ти септември техният брой е 2100.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.