Правителството предостави къщата на Шагунов за Музей на музиката

Правителството предостави на община Бургас имота на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден Музей на музиката. На 26-ти януари тази година Общинският съвет на Бургас прие предложението от групата на Реформаторския блок областният управител Вълчо Чолаков да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота на Община Бургас. Идеята за създаване на Музей на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. В края на миналата година те се обърнаха  с молба за помощ към общинските съветници на реформаторите. „Радвам се, че общите ни усилия със сдружението и инициативния комитет се увенчаха с успех. Нещо по-важно –най-накрая Бургас ще отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша„Един завет” и Химна на независимостта”, каза Тошко Иванов от групата на РБ. Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк и заслужено е  наричан Бащата на музиката в Бургас. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града. Още приживе е обявен за почетен гражданин на Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 34
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 51
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 54
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 35
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 59
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.