Правителството предостави къщата на Шагунов за Музей на музиката

Правителството предостави на община Бургас имота на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден Музей на музиката. На 26-ти януари тази година Общинският съвет на Бургас прие предложението от групата на Реформаторския блок областният управител Вълчо Чолаков да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота на Община Бургас. Идеята за създаване на Музей на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. В края на миналата година те се обърнаха  с молба за помощ към общинските съветници на реформаторите. „Радвам се, че общите ни усилия със сдружението и инициативния комитет се увенчаха с успех. Нещо по-важно –най-накрая Бургас ще отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша„Един завет” и Химна на независимостта”, каза Тошко Иванов от групата на РБ. Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк и заслужено е  наричан Бащата на музиката в Бургас. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града. Още приживе е обявен за почетен гражданин на Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 165
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 138
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 148
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 148
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 136
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.