Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада  Бургас Паметник на Васил Левски в Бургас, Морска градина
Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, съобщи Генералното консулство на България в Торонто. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България. От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България. В поздравителен адрес по повод тържественото събитие президентът Румен Радев приветства "родолюбивата българска общност", която "благодарение на своята енергия и отдаденост доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек". "Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме", се казва в обръщението на Радев. Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 67
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.