Великденският концерт на операта е в четвъртък

„Реквием“ на Моцарт и „Песни за мъртвите деца“ на Густав Малер ще бъдат изпълнени на сцената на Държавна опера – Бургас във „Великденски концерт“ на 5 април от 19 ч. Под диригентската палка на маестро Йордан Дафов ще излязат едни от най-известните солисти на бургаската опера – Андреана Николова, Йоана Железчева, Даниела Дякова, Любомир Тодоров и Костадин Мечков. Заедно с тях на сцената ще пее хорът на Държавна опера – Бургас. Предвиденият в програмата „Реквием“ на Моцарт е последното произведение на гения. То е довършено след смъртта му от неговия ученик Франц Ксавиер Зюсмайер по молба на вдовицата на Моцарт Констанца. Произведението е поръчано първоначално от любителя-музикант граф Франц фон Валсег като заупокойна меса по повод годишнината от смъртта на съпругата му. Навикът на граф фон Валсег да представя поръчани на други композитори творби като собствени е действал демотивиращо на Моцарт, но притиснат от нуждата за пари той е приел поръчката. Междувременно е прекъсвал работата си, за да работи по други поръчки, докато смъртта не го е повалила преди финала на „Реквием“-а. Притеснена да не би фон Валсег да поиска връщането на заплатения за композицията аванс, Констанца се обръща първо към ученика на съпруга си Йозеф Леополд Ейблер. Задачата обаче се оказва твърде тежка за него и след няколко отказа на други виенски композитори Зюсмайер се съгласява и завършва творбата по нотни записки на своя учител. Така „Реквием“-ът като композиция се оказва максимално близко до стила на Моцарт. Дълги години се счита, че цялата оригинална партитура е написана от Волфганг Амадеус – легенда, старателно поддържана от Констанца. След като години по-късно е намерен оригиналният ръкопис на творбата, съпругата публично признава ролята на Зюсмайер за завършване на творбата. Въпреки това „Реквием“ остава най-емблематичното произведение за творчеството на Моцарт. Другата творба в концерта – „Песни за мъртвите деца“, е творба на един от най-великите европейци и композитори на симфонична музика Густав Малер. В историята на музиката той остава като един от новаторите, въпрееки влиянието си от традициите на класиците Хайдн, Моцарт, Бетовен, немската школа на Бах и от романтичната музика на Шуберт, Шуман и Менделсон, като най-силно е влиянието от музиката на Вагнер. Въпреки славата си на симфоничен творец неговите кантатни творби са световноизвестни. „Песни за мъртвите деца“ е сред песенните цикли, изпълнявани най-често в пасхални концерти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.