Доходите от чужбина също се декларират, напомнят от НАП Бургас

Годишни данъчни декларации за доходите от 2017 година трябва да подадат и всички, работили в чужбина, напомнят от НАП Бургас. Според българското законодателство, ако си местно лице за България, трябва да обявиш доходите си от чужбина. Те се попълват в Приложение № 9 от Годишната данъчна декларация. В това приложение се посочват и авансово удържаните в чужбина налози. Доходите от чужбина се облагат по специална методика в зависимост от това дали България и държавата, където са получени доходите, са сключили Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). Ако такава спогодба няма, удържаният авансово в чужбина данък се приспада само ако се представи документ за удържания налог. Подробности за начина на облагане, лицата, работили и получили през 2017 г. доходи от чужбина, могат да видят на сайта на НАП www.nap.bg. От приходното ведомство в морския град напомнят още, че заемите между физически лица на стойност над 10 000 лева задължително трябва да бъдат вписани в годишната данъчна декларация за 2017 г. Данъчните уточняват, че изискването не задължава гражданите да декларират банковите си кредити. Над 600 бургазлии са декларирали през миналогодишната данъчна кампания пред НАП Бургас заеми за над 10 000 лева, които са получили или предоставили на свои близки. Получените или предоставените парични заеми се декларират в отделно приложение – Приложение № 11, което е неразделна част от образеца на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне по годишните формуляри. Всеки сам избира начина на деклариране, но най-лесно и бързо това става по интернет с персонален идентификационен код (ПИК), коментираха от приходното ведомство. От получените до момента в НАП Бургас над 35 хиляди декларации, всяка втора е подадена електронно. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Повече от 60 000 жители на областта вече се възползват от възможностите му. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 96
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 105
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 109
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 147
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 123
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.