Близо половин тон ел. отпадъци бяха събрани във финалния ден на „Бургас Рециклира“

1000 обучени деца от 10 училища, 70 доброволци, близо половин тон събрани ел. отпадъци, над 50 чувала събрани пластмасови отпадъци от един див плаж и над 1200 раздадени информационни материала - това е равносметката след края на "Бургас Рециклира 2018". Във финалния ден на кампанията по традиция беше проведено състезание за предаване на електронни отпадъци. Благодарение на гражданите, които се включиха, бяха събрани близо половин тон ненужни уреди. Първото място е за Христо Василев - първокласник от ОУ "Княз Борис I", който с помощта на чичо си Тодор успя да предаде цели 187 кг. На второ място се нареди Габриела Тодорова с 99,5 кг. Всички събрани материали бяха предоставени на Екологика, които ще се погрижат за правилното им рециклиране. На пункта се състоя и работилница, в която малчугани от града и техните родители се включиха в разглобяването на част от ел. уредите. Официалният празник, с който беше сложен край на тазгодишната кампания, събра участници и родители в Център за иновативно обучение "Френе". За първи път се проведе конкурс за преизползване на рециклируеми материали. Първокласници от Бургас представиха свои ръкоделия, създадени от ненужни пластмаса и картон. Награда на публиката спечели Христо Комитски от 1 "в" клас в училище ОУ "Св. Климент Охридски" за неговата "Българска къща с двор". Отличието на журито грабна Никола Владимиров от 1 "а" клас на НУМСИ "Панчо Владигеров" със своя уникален движещ се багер. Всички участници получиха образователни книжки с ценни съвети за опазването на природата. По време на финалното събитие беше прожектиран за първи път и любопитният филм "Пътят на отпадъците". Той проследява целия процес на събиране и обработване на рециклируемите отпадъци в Бургас и отговаря на въпроса има ли смисъл да изхвърляме разделно. Филмът може да бъде видян и на официалния видео канал на "Бургас Рециклира": https://www.youtube.com/channel/UCEE46733bSmLaisIhLThqtQ/ Образователната инициатива "Бургас Рециклира" се осъществява от читалище "Хамалогика" и Център за иновативно обучение "Френе", със съдействието на Община Бургас, ЕкоПак, Vivacom, Experian, Тайм Хироус и Екологика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.