Нова еко детска градина отваря врати в Бургас

В Бургас отваря врати първата по рода си еко детска градина. Тя ще носи името "Пинокио" и в нея децата ще се възпитават в среда, изградена от естествени материали. ДГ "Пинокио" е иновативното детско заведение, изградено от Община Бургас със средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Тя се намира в районния център на комплекс "Меден рудник" до закрития плувен басейн. В тази част на града живеят хиляди млади хора с малки деца. В "Пинокио" всеки ден малчуганите ще имат занятия на открито, независимо какво е времето. Целта е те да имат непрекъснат контакт с външната среда и природата, което е един от благоприятните фактори за развитието и укрепването на организмите им. Акцентът в отношението и възпитанието към децата е тясно насочен към опазването на околната среда и воденето на здравословен начин на живот. Под формата на игра децата ще опознават естествените материи. За това в двора на учебното заведение ще има обособени няколко специални зони. В една от тях ще има специална сензорна пътека, покрита с различни предмети от заобикалящия ни свят като камъчета, вода, зеленина, пясък и дърво. Минавайки по нея, децата ще имат възможността да се докосват до всяка една от материите. В друга част от външното пространство на ДГ "Пинокио" ще има дъски за рисуване с восък и акварел. Логически игри и пъзели ще помагат на децата при изучаването буквите и геометричните фигури. Техните елементи ще са изработени също от естествени материали. Опознаването на живата природа ще е важен елемент от учебната програма в ДГ "Пинокио". Част от знанията децата ще придобиват от работата си като изследователи. За целта те ще наблюдават живота на обитателите на езерото Вая с далекоглед, за да научат кое е важното за съществуването на всеки един животински вид. В двора на учебното заведение ще бъде обособена и билкова градина. В нея под наблюдението и грижите на малчуганите ще се отглеждат лайка, мащерка, мента, маточина. От тях ще се приготвя чай за закуската на децата, а топлата напитка ще се подслажда с мед от собствени кошери. Всяко кътче в детската градина ще се използва рационално за обучение и забавление на децата. Във фоайетата ще има творчески работилнички, в които от естествени материали децата ще изработват различни предмети. Родителите също ще участват в процеса на обучение. Предвижда се всеки от тях веднъж в месеца да прекарва по един ден с групата на своето дете. Целта е близостта и съвместната работа на преподаватели, родители и деца да създаде една по-добра атмосфера в учебния процес. Новата детска градина ще бъде завършена съвсем скоро и ще отвори врати през септември.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.