Подводната археология разкрива тайните на Черно море

"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно към дълбините на подводния свят и показва неговото непознато лице. Експозицията беше открита в КЦ "Морско казино" със специална церемония и празничен концерт, изнесен от оркестъра на Държавна опера - Бургас. Тя е част от събитията за отбелязването на Европейския морски ден. В изложбата са представени любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map. Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, както и макети на кораби, обогатяват представата на посетителите за историята. На церемонията по откриването на изложбата участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, кметът Димитър Николов и директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Калин Димитров. "Община Бургас показва, че има отношение към културното наследство и работи по идеята да го превърне в ресурс за развитие на града. Затова благодаря на господин Николов не само за подкрепата за тази изложба, а за всичко, което Община Бургас прави, за да популяризира българската култура и да пази българското културно наследство", каза зам.-министър Гешева. "Благодарение на усилията на археолозите и работата им в миналогодишната експедиция Black Sea Map може да видим това, което досега ни е липсвало. Чрез съвременните технологии е изградена една реална картина на това, което се е случвало в Черно море и региона в древността. Това е нещо уникално и приканвам повече хора да посетят тази изложба, за да се докоснат до съкровищата на Черно море", каза кметът Николов. "Радвам се, че тази изложба са случва именно в Бургас. Тя е един реверанс към българската подводна археология, която се разви много през последните години и получава международно признание", заяви доц. д-р Вагалински. Световно известни учени в областта на подводната археология също уважиха с присъствието си откриването на изложбата. Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън, Великобритания - даде висока оценка за изпълнението на проекта  Black Sea Map. Адмирации към добрата работа на археолозите и сътрудничеството с Община Бургас изказа и д-р Крум Бъчваров, който е преподавател по подводна археология и специалист по средновековни кораби в университета в Кънектикът - САЩ.   Експозицията ще бъде отворена за посетители до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен. Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура". 

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 72
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 82
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 87
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 132
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 110
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.