Кметът Димитър Николов разпореди проверка дали плажовете в Бургас са достъпни за хора с увреждания

По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка дали плажовете в Бургас са достъпни за хора с увреждания. Нейната цел е да се гарантира правото на достъп до морето на всеки един гражданин. Инспекцията на плажните ивици бе извършена от комисия, в която са включени експерти от Община Бургас, РЗИ, БЧК и полицията. В нея участва и представителят на хората с увреждания Грета Аспарухова, която изпробва ефективността на изградените съоръжения. Проверките обхванаха централния плаж в квартал "Сарафово", Централния и Северния плаж в Бургас, бившия Евин плаж и ивицата в квартал "Крайморие". Инспекция предстои да бъде извършена и на плажа в парк "Росенец" преди той да бъде отворен за туристи. Комисията установи, че е необходимо да бъдат направени редица подобрения, за да може хората с увреждания да ползват плажните ивици и да имат достъп до морето. На собствениците и наемателите на плажове са съставени предписания да направят незабавно подобрения по рампите за придвижване на хора с колички, да поставят допълнително чадъри и платформи за достъп до тях. Другото изискване е тоалетните на плажовете да се поставят на по-удобни места. В момента достъпът до част от санитарните възли е невъзможен, а някои от тях се заключват. Експертите констатираха, че повечето тоалетни са тесни и в тях не може да влезе човек с количка. Комисията направи предписания да се осигури нормален достъп на хората с увреждания и до медицинските пунктове, тъй като в момента на повечето места това не е направено. Най-добра инфраструктура и съоръжения са изградени на плажа в квартал "Крайморие", установиха проверяващите. Концесионерът прие препоръките на Грета Аспарухова да се направят малки промени в направените съоръжения, за да може хората с колички да се чувстват комфортно на това място. Въпреки че плажовете не са общинска собственост, Община Бургас организира извършването на проверките, за да се осигури подходяща среда за живот и свободен достъп до обществени места за хората с увреждания. Резултатите от инспекцията ще бъдат изпратени до областния управител Вълчо Чолаков, тъй като плажовете са държавна собственост.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 78
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 73
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 75
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 91
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 75
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).