Провериха достъпни ли са плажовете за хора с увреждания

Достъпът на хора с увреждания до плажовете в Бургас е подобрен значително. Това стана след като по заповед на кмета Димитър Николов междуведомствена комисия извърши проверки на пясъчните ивици и издаде предписания на техните наематели и концесионери. Проверяващата комисия е съставена от експерти от РЗИ, Асоциацията по водно спасяване, БЧК, Община Бургас и полицията. Част от нейния състав е и Грета Аспарухова, която е представител на хората с увреждания. В началото на туристическия сезон на повечето плажове липсваха добри пътеки за придвижване на инвалидни колички. Ограничен беше достъпът до медицинските пунктове, заведенията и душовете. Трудно достъпни за хората с увреждания бяха и тоалетните на повечето места. Липсваха указателни знаци на чадърите и алеите, предназначени за лица с физически проблеми. В края на месец юни комисията издаде предписания за отстраняването на нередностите. В резултат на това на плажа в "Сарафово" бяха поставени допълнително дървени пътеки за придвижване на количките и рампа, която позволява на хората с увреждания да стигат до морето. Плажът в парк "Росенец" е обезпечен с необходимите пътеки за достъп до медицинския пункт, санитарните възли и заведението. На пясъчната ивица има отделени места за хора с увреждания. Медицинската и водноспасителната дейност също са подсигурени. Предстои да бъдат поставени подходящи указателни знаци и табели. Подобрен бе и достъпът на плаж Палм бийч и Северния плаж. Комисията издаде препоръки за подобряване на средата за достъп на Централния плаж. Въпреки че плажовете не са общинска собственост, Община Бургас организира извършването на проверките, за да се осигури подходяща среда за живот и свободен достъп до обществени места за хората с увреждания.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 103
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.