Изписаха върху паметна плоча имената на 300 бургаски военни герои

На 3 ноември, събота, от 11:30 часа, при паметника пред Военен клуб - Бургас ще се проведат ритуал по откриване на паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк и военен ритуал - панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница.   Инициативата за изписване имената на загиналите бургазлии във войните за национално обединение 1912 - 1918 г., е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев. Идеята да бъдат изписани именно върху постамента на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк е на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници. След получаване на писмено съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Общински съвет - Бургас бе внесена докладна записка и бяха отпуснати необходимите четири хиляди лева, като по предложение на кмета Димитър Николов средствата са отделени от издръжката на общинската администрация. Проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев, който за целта издири имената на всичките 300 загинали бургазлии от Държавна агенция "Архиви".  Със заповед на военния министър генерал Петър Паренсов от 1880 г., е вменено на Архангелова (мъжка) задушница в младото ни княжество да се отслужва панихида (възпоменание), съпроводена с военни почести за всички, които са положили костите си пред олтара на отечеството. Всяка година на този ден Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български воини - ден, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България, за войниците и офицерите, за знайните и безименни герои. В събота, 3 ноември, почит към загиналите за свободата на родината ще отдадат представители на държавната и местна власт, военнослужещи от гарнизон Бургас, жители и гости на града. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас и представителния духов оркестър на Община Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 16
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 42
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 104
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.