« ноември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Изписаха върху паметна плоча имената на 300 бургаски военни герои

На 3 ноември, събота, от 11:30 часа, при паметника пред Военен клуб - Бургас ще се проведат ритуал по откриване на паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк и военен ритуал - панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница.   Инициативата за изписване имената на загиналите бургазлии във войните за национално обединение 1912 - 1918 г., е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев. Идеята да бъдат изписани именно върху постамента на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк е на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници. След получаване на писмено съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Общински съвет - Бургас бе внесена докладна записка и бяха отпуснати необходимите четири хиляди лева, като по предложение на кмета Димитър Николов средствата са отделени от издръжката на общинската администрация. Проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев, който за целта издири имената на всичките 300 загинали бургазлии от Държавна агенция "Архиви".  Със заповед на военния министър генерал Петър Паренсов от 1880 г., е вменено на Архангелова (мъжка) задушница в младото ни княжество да се отслужва панихида (възпоменание), съпроводена с военни почести за всички, които са положили костите си пред олтара на отечеството. Всяка година на този ден Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български воини - ден, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България, за войниците и офицерите, за знайните и безименни герои. В събота, 3 ноември, почит към загиналите за свободата на родината ще отдадат представители на държавната и местна власт, военнослужещи от гарнизон Бургас, жители и гости на града. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас и представителния духов оркестър на Община Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Новите конституционни съдии се заклеха

  • 13 Ное 2018
  • 59
Новите конституционни съдии се заклеха в присъствието на президента, председателя на Народното събрание, председатели на съдилища. Церемонията се води от бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия.

БАН прогнозира тежка демографска криза, "топим" се до 5.8-6.5 млн. души

  • 13 Ное 2018
  • 54
Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 г., ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това обяви на пресконференция в София директорът на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова.

За Черно море в древността разказват в музея тази събота

  • 13 Ное 2018
  • 58
Черно море през погледа на историците е предмет на музейната лекция тази събота - 17 ноември. Милена Дамаскова от Археологическата експозиция ще обобщи изследванията върху развитието на родното крайбрежие в древността и как то се е повлияло от динамиката на покачване и спадане на морското равнище.

Зимното поддържане на пътищата е в сила, 3000 снегорина са в готовност

  • 13 Ное 2018
  • 62
От днес се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни да го направят.

С концерт честваха 122 години Тракийско дружество

  • 12 Ное 2018
  • 108
Тракийско дружество "Екзарх Антим I" отбеляза 122 години от своето основаване. С голям концерт тракийци честваха още една година от своята дълга история като работеща организация, която обединява бургаските тракийци и защитава тракийската кауза.