Бургазлии дариха семейно немско пиано на бургаската опера

Оригинално немско пиано „Зайлер“ дариха на Държавна опера – Бургас бургазлиите Албена и Евелин Градеви. Братът и сестрата получават пианото като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хорист в операта до преди тридесет години. Музикалният инструмент е поръчкова изработка и е изключително красив – с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации. Пианото е поръчано и изработено през 1882 г. за лелята на дарителите, Ирина Градева, от нейния баща. Семейството е било заможно, но в по-късен етап репресирано заради финансовите си възможности преди комунистическия период. Невъзможността да останат в града кара сестрите Градеви, заедно с Ирина, да потърсят по-добър живот в Русе, където тя е преподавала пиано. Но отдалеченото разстояние й е попречило да вземе със себе си подаръка от баща си, и така реликвата остава у брат й Нико. Той също има музикални интереси – хорист в „Родна песен“, а преди това и в хора на „Строителни войски“. Нико Градев е бил част от състава на операта още във времената, в които институцията не е имала собствен дом и е използвала сцената на Дома на нефтохимика. За съжаление никой от следващите поколения не свири на пианото. Албена и Евелин Градеви свирят няколко години като деца, но техните наследници не проявяват интерес. Това, че на пианото не се свири, буди тъга у наследниците на Нико Градев. Те се отказват от идеята да го продадат, защото не са сигурни дали то няма да бъде поредната мебел в нечий дом. Затова решават да го дарят – на школа, на училище или на театър. Изборът пада върху Държавна опера – Бургас. В момента пианото се съхранява в сградата на операта. След две седмици специално за него ще пристигне акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрия му звук и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъде използван активно в постановки и репетиции на операта. Ръководството на Държавна опера – Бургас, нейните солисти, хористи, балетисти и оркестранти изказват най-искрената си благодарност на дарителите Албена и Евелин Градеви за щедрото дарение! Благородният им акт ще бъде споделен с оперните почитатели винаги, щом тяхното пиано звучи пред публика!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.