След конкурс нови нотариуси има в Бургас, Айтос и Карнобат

През месец август м.г. Министерство на правосъдието обяви конкурс за вакантни места за нотариуси в цялата страна. Става въпрос за над 60 свободни позиции. Конкурсът се проведе на три етапа- допускане за участие в конкурса по документи, писмен изпит и устен изпит. Конкурсът се провежда от комисия в състав: председател - представител на Министерството на правосъдието, определен от министъра на правосъдието, и членове: съдия от Върховния касационен съд, определен от председателя на Върховния касационен съд, двама нотариуси, определени от Съвета на нотариусите, и хабилитиран преподавател по гражданскоправни науки, определен от министъра на правосъдието. През октомври министърът на правосъдието одобри окончателния списък на кандидатите, допуснати до участие в конкурса за нотариуси, насрочен за началото на ноември м.г. Заявления за участие в конкурса подадоха общо 736 кандидати. От тях 677 са допуснати до участие, а 59 кандидати с нередовни документи не са отстранили нередностите в указания срок и не участваха в конкурса. На писмения изпит кандидатите решаваха казус от практическата натариална дейност по предварително изготвени от комисията три различни варианта. След края на изпита всеки член на комисията преглежда самостоятелно работите на кандидатите и поставя оценки. Окончателният резултат от писмения изпит се определя от сбора на всички оценки на членовете на комисията. До устен изпит се допускаха кандидатите, издържали писмения изпит с оценка не по-малко от добър 4. До този етап стигнаха 84 кандидата. За устния изпит комисията определя въпросник с 50 теми от сферата на гражданското, търговското, наследственото, вещното, семейно, облигационно право. Кандидатът тегли един въпрос и го развива. Всеки член на комисията поставя собствена оценка, като окончателната се определя като сбор от всички. При определяне на крайните резултати се допускат само кандидатите получили оценки добър 4 и на двата изпита. Подреждането се извършва според общия бал от двете оценки. В последните дни на миналата година Министерството на правосъдието публикува окончателните резултати от конкурса за нотариуси. Конкурсът за Бургас беше спечелен от дългогодишния съдия по вписвания към Бургаския Районен съд Гергана Чинева. На писмения изпит тя има един от най- високите резултати- много добър 5. След окончателното класиране тя е в първата десетка по успех сред всички кандидати. Конкурсът за Айтос спечели поморийският адвокат Светлана Канариева-Чапарова. В Карнобат двама кандидати имат еднакъв бал– Димана Митева и Сталиан Дичев. И двамата са помощник нотариуси в Бургас и балът им е 4,5. За тях ще се вземе допълнително решение от Министерство на правосъдието.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът Радев насрочи за 26 май евроизборите

  • 19 Мар 2019
  • 68
Президентът Румен Радев издаде указ, с който насрочи за 26 май изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Представят традициите от Бургаско в музея на алпийския курорт Ваграйн

  • 19 Мар 2019
  • 67
Регионалният музей ще се включи в специализирана експозиция, посветена на Коледа, във град Ваграйн, Австрия. На нея ще бъдат представени информация и снимки за празника в Бургаско.

СКВТ „Черноморец” ликува с две купи за един ден

  • 19 Мар 2019
  • 76
Младият отбор на „Черноморец” защити второто място от турнира за Купа България по водна топка - мъже.

Започва мащабно пролетно почистване

  • 19 Мар 2019
  • 73
Ден преди настъпването на Първа пролет /20 март/ Община Бургас стартира дейностите по традиционната кампания за пролетно почистване. Мащабната еко акция и тази година ще обхване всички териториални дирекции, квартали и съставни селища на общината.

Всеки трети с по-ниска пенсия

  • 19 Мар 2019
  • 79
Всеки трети ще получава по-ниска пенсия заради новата формула за изчисляване на пенсиите. Това показва предварителен анализ на Националния осигурителен институт. В него са участвали 67 881 осигурени лица, на които им предстои да навършат изискуемите години за пенсия.