Музеят с две събития за Освобождението на Бургас

На 5 февруари (вторник) от 17.30 ч. в изложбената зала на Историческия музей на ул. Лермонтов 31 ще бъде представен сборникът с доклади от научната конференция „Българските бежанци в Бургас и региона 1878 – 1944 г.“ Той е резултат от проведения в края на 2017 г. национален форум, който си постави за цел да продължи и разшири развитието на темата за българските бежанците. Това е едно от централните направления в изследванията на специалистите от Бургаския музей през последните години в партньорство с Община Бургас, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Дирекция „Регионален държавен архив“- Бургас, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Тракийски научен институт – София и неправителствени организации. Върху 477 страници са отпечатани 30 научни доклада с включени текстове, снимки, диаграми, таблици, електронни адреси на авторите, което го прави не само приносно към историята на Бургас и региона, но и функционално за ползване. Водещи на събитието ще бъдат проф. дин Светлозар Елдъров от Институт по българистика с център по тракология при БАН и историкът Стоян Райчевски, които бяха и научни ръководители на конференцията. На самия 6 февруари (сряда), от 12.00 часа в Историческия музей (ул. Лермонтов 31) ще бъде открита изложбата „60 години Парк-музей Шипка“. Гостуващата изложба от Национален парк „Шипка“ представя историята му чрез фотографии и фотокопия на оригинални документи. Директорът на парк-музея Чавдар Ангелов ще разкаже за превръщането на някогашното бойно поле в исторически резерват, за строителството на емблематичния „Паметник на свободата“ и създаването, оформлението и изграждането на парка, започнало през 1956 г. На мястото за кратък срок са извършени колосални строителни дейности - възстановени са бойните позиции и батареи, на историческите места по цялото бойно поле са поставени плочи с възпоменателни надписи. Построено е монументално стълбище с 894 стъпала, водещо към паметника на свободата. Проектът е на проф. Михаил Кац, допълнен по-късно от Любен Димитров и Мара Георгиева. Едва през 1991 г. е осъществен пълният замисъл на първоначалния проект на „Паметника на свободата“, като по всичките му етажи е разположена тематична експозиция. Изложбата ще остане в Бургас до месец април т.г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 179
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 167
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 173
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 457
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 427
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.