« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откраднаха картина на Архип Куинджи от Третяковската галерия

От ведомството на Третяковската галерия съобщиха, че са установили липсата на картината на световноизвестния художник-пейзажист Архип Куинджи "Ай Петри". Архип Куинджи е роден през януари 1842 в градчето Мариупол, на сегашната територия на Украйна. През по-голямата част от живота си, обаче, твори в Таганрог. Израства в бедно семейство на гръцки обущар. Остава сирак едва на 6 и още невръстен е принуден сам да се грижи за прехраната си. Първоначално работи като строителен калфа на строежа на църква. После става пастир. Известно време е магазинер в склад за зърно. През 1860 г. започва работа във фото студио в Таганрог. Работата му харесва - мечтата му е да отвори собствено студио, но не успява да я реализира. Заминава за Санкт Петербург да учи рисуване. Постъпва в Императорската художествена академия, на която по-късно ще стане член. Куинджи попада в средите на т.нар. передвижници. Попада под влиянието на големия руски художник Иван Айвазовски и е негов почитател до края на живота си. През 1872 г. Художникът напуска академията и започва да работи на свободна практика. Първата му картина - "На остров Валаам", веднага е закупена от галериста Павел Третяков. През 1874 г. картината му "Снегът" му донася световна слава - художникът е награден с бронзов медал на Международното художествено изложение в Лондон. Природата е основен герой в творбите на художника. Той е автор на мащабни панорамни картини. Много от тях са съхранявани в Третяковската галерия. Една от най-известните му творби - "Нощ над Днепър" се намира в Държавния руски музей. През 1892 г. Куинджи става професор в Императорската художествена академия, откъдето е уволнен заради подкрепата му на студентски протести. Един от студентите му е Николай Рьорих. Архип Куинджи е сред инициаторите за създаването на Обществото на художниците, което по-късно носи неговото име. Художникът умира на 24 юли 1910 г. в Санкт Петербург. https://impressio.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 214
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 247
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 196
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 243
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 212
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.