« май 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

За Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Роза МАКСИМОВА

Един македонски поет ни разказва живота в стихове. Много от тези стихове са вдъхновени от Бургас, от морето и неговите истории, от онзи малък остров, „сърце-остров“, който „повиква червената русалка на моята кръв“. Бургас, морето и онзи мост, „с единия край в безкрая“ някак си оксиморонно оживяват в стиховете на Борче Панов по време на гостуването му в романтичния град на залива, в рамките на майския фестивал „Свято слово“ – ежегодна международна писателска среща на славянски творци, на скъпи приятели, вдъхновени от живота.
Поезията на Борче Панов е чиста и светла, жива и мъдра. Всяко негово стихотворение е минало през душата му, всяко стихотворение е пречистваща молитва за доброта. „Фотостихеза“ е книга за Смисъла, за местата и миговете, когато авторът е бил щастлив и окрилен.
За щастието да четем и съпреживяваме тази книга голяма заслуга имат Наталия Недялкова с нейния блестящ превод на стиховете на Борче Панов, на редакторката Роза Боянова и естествено, на Петя Станева и Денчо Михов, собственици на издателство „Либра Скорп“, което винаги ни радва с чудесно оформени книги. А илюстрациите на македонския художник Доне Милјановски допълват удоволствието на читателите, които ще се потопят в красотата и духа на тази проникновена книга.
„Вертикалната книга“ на Борче Панов ни кара да се вълнуваме, да мечтаем, „да се изкачваме без стълби и криле“, да разберем, че „има и сълзи на радост“, че

истинските приятели
или те държат за ръката, да не паднеш
или те пускат, да летиш.

Книга-смисъл, книга-път, книга-знак. Книга, която ни кара да се повдигнем на пръсти, за да видим отвъд самите нас, през играчките на Бог и онази ръка, „която ни подарява време“. И настръхваме от тези житейски разкази, от този стих, който

повдига своите стари корени
и всички злини от земята и времето
вади на слънце,
а словото
пак се разлиства с фотосинтезата на надеждата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Стотици милиони ще струва на руската ВТБ ”българската измама” с Виваком

  • 20 Май 2019
  • 92
Компаниите Empreno (BVI) и LICT (Люксембург), собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев от 2016 година оспорват във Висшия съд в Лондон продажбата на българския оператор Виваком.

Започва ремонт на ул. „Хан Крум“, ще има промени в движението

  • 20 Май 2019
  • 63
Временна организация на движението ще бъде въведена на ул. "Хан Крум". Причината за това е извършването на ремонт на пътната настилка. Той ще протече на три етапа в участъка от ул. "Цар Петър" до ул. "Уилям Гладстон".

Изложбата „И нему да бъде слава и чест, и почит..." показва съвременната българска иконопис в Казиното

  • 20 Май 2019
  • 61
Изложбата " И нему да бъде слава и чест, и почит..." се състои от 6 оригинални икони на съвременни български иконописци и 15 постера, възпроизвеждащи образите на Кирил и Методий, техните ученици и княз Борис, пречупени през авторския поглед на художници от края на XIX и първата половина на XX в.

Виртуозите от „Ангел Заберски Биг Бенд“ ще превърнат 13 юли в незабравима бургаска вечер

  • 20 Май 2019
  • 64
Виртуозите от "Ангел Заберски Биг Бенд" ще превърнат 13 юли в незабравима морска вечер. Това е датата на тяхното участие във фестивала "Джаз в Бургас".

До обяд слънце, следобед дъжд

  • 20 Май 2019
  • 66
Ще обхванат последователно Западна България, а след това и централните райони на Дунавската равнина. Има условия за бурна гръмотевична активност и градушки. Температурите през деня – от 23 до 28 градуса.