« юни 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Борис Бухчев реди стихове за знаците на зодиака

Борис Бухчев реди стихове за знаците на зодиака

Роза МАКСИМОВА
Вярвате ли на хороскопи? Аз – не, но когато ми попаднат пред очите, ги чета. Не знам защо. Днес пред мен е един „весел“ хороскоп – малка книжка, написана с много чувствителност и изящно чувство за хумор. Авторът на този „Весел зодиак“ е Борис Бухчев, представен с литературния си псевдоним Борбух. Бивш учител, сега пенсионер, Бухчев не остава настрани от острите и щекотливи ежедневни злободневия, но ги рисува деликатно, „винаги с весел дух“.
В първата част на книгата Бухчев се усмихва през сълзи на имитационните промени в държавата ни, даже на „имитацията на вярата в Бога“. Печалната действителност само подсилва съществуващата болка:

Имитираме с цялата нация
как постига се демокрация,
имитираме всякакви форми
на успешни държавни реформи

Но върхът е – не искам да крия –
как се лапа от празна чиния.

Тихо роптае поетът „под звездите“, вдигайки наздравица за оцеляване след тежкия грип, но се и усмихва, намигайки, защото знае рецепта против досадната болест:

Във Странджа е здраво и старо, и младо,
защото похапва си „странджанско дядо“
и с „дядото“ редом алжирка си пие.
От тази рецепта опитайте вие!

Смешен и тъжен, жесток и трогателен е светът, в който живеем. Свят, в който ценностите вече са други, мечтите са други, пътищата за постигане на тези мечти са други:

Не ми помогна дипломата висша,
нито че често във печата пиша.
Сега оглеждам новите обяви.
Повярвай, Боже, много ми се нрави,
това ми е мечтицата заветна –
в един хотел да вардя тоалетна.

Втората част на книгата „Весел зодиак“ е озаглавена „Подсетено от класици“. Иван Вазов, Христо Смирненски, Елин Пелин, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов вдъхновяват бургаския сатирик – техни вечни творби оживяват в нов, осъвременен, борисбухчевски вариант. И разбираме колко са непреходни темите от живота, само че Бухчев ни ги поднася забавно, смешно-тъжно, в пародиен стил. Вазовата „молитва“ е „Пенсионерска молитва“, „Червените ескадрони“ на Смирненски тук са „черни“, „любовта народна“ на Чинтулов вече е друга - „на интересите угодна“, както и „езикът свещен“ и „Отечеството любезно“ - „съсипани безвъзмездно“.
И за да не оставя книгата тягостно впечатление, въпреки че има моменти, когато читателят се смее с глас, в третата част авторът ни представя един доволно смешен зодиак, в който всеки зодиакален знак е описан доста точно в рими. Макар че не всички вярват на астрологията, аз вярвам, че всеки, който прочете „Веселия зодиак“ на Борис Бухчев, ще се развесели. Леката римувана форма поставя акценти на основните качества на всеки зодиакален знак и събужда интереса на читателя, повдига настроението му, усмихва го, стопля го.
Да четем „Весел зодиак“ без да се обиждаме и да не приемаме всичко сериозно!

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas

  • 19 Юни 2019
  • 35
Германската компания за спортно облекло и оборудване Adidas няма да може да използва като защитена марка в ЕС трите черни ленти. Това реши Общият съд на ЕС, отсъждайки в полза на европейското бюро за интелектуална собственост, което отказа да патентова символа на компанията.

Кабелни оператори: Акцията на ГДБОП бе с цел да ни унищожат

  • 19 Юни 2019
  • 36
Протест на националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" се проведе днес пред Министерски съвет.

Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка

  • 19 Юни 2019
  • 31
Изпълнителният директор на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния холдинг. В съобщението не се съобщават мотивите на подадената оставка.

Георги Георгиев: Поезията трябва да бъде истинска и да има свой почерк

  • 19 Юни 2019
  • 179
Да не допускаш безцветност във вселената си

Според прогнозата на ООН българите ще се стопят до 3,6 млн. души в края на века

  • 18 Юни 2019
  • 175
Населението на България никога няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН. В най-добрия сценарий в края на века в страната ще има 5.5 млн. души.