« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Таня Димитрова: Когато бродирам, си почивам пълноценно

За Таня Димитрова и нейните шити шедьоври

Когато си творец по душа, няма значение къде и какво работиш – винаги можеш да създаваш красота. Защото творчеството е в душата ти, защото ако за някои изкуството е създаване на прекрасното и великото, непостижимото и уникалното, за тебе то е поглед към света под друг ъгъл, под призмата на твоя поглед като творец.
С твореца на шити картини Таня Димитрова се запознах неотдавна при доста прозаични обстоятелства, но съвсем скоро стана ясно, че в свободното си време тя шие гоблени. Направи една миниизложба в офиса на последното си произведение. Всички ахнахме от изненада и възхищение пред това, което видяхме – някаква омагьосана есенна гора, през клоните на медно-златните дървета се прокрадваха слънчеви лъчи, които озаряваха цялата гора с ярка светлина, сияние, подканящо те към един друг свят – на мечти и копнежи.
Гобленът е много древно изкуство, например в Древен Египет гоблени се появяват хиляда и петстотин години пр.н.е., в Китай – през 2-ри век до н.е., а в Перу – цели 2500 години пр.н.е. Но особен разцвет това изкуство достига в епохата на Ренесанса.
Съвременните гобленови картини поразяват – пейзажи, репродукции на картини, икони, сюрреалистични сюжети, детска тематика и всякакви изображения, което може да роди въображението. Шитите картини на Таня доказват това – тя е изработила и икони /една от тях e дарена на храм в памет на майка й/, и животни, и репродукции на картини…
Сега тя е вдъхновена от едни страховити дракони, които в момента са на работния й стан /струват й се доста лесни, но може би те са преход към следващия й проект/. Таня доверява, че предстои да избродира фреска, но все още търси схема. Сигурно е, че съвсем скоро ще я намери.

Роза МАКСИМОВА

- Таня, разкажи ни за любовта си към гоблените. Откога датира интересът ти към бродираните картини? Как протича процесът на шиене, използваш ли някакви специални уреди, помощни средства?

- С бродиране на гоблени се занимавам от около 20 години. Всеки гоблен, който не е закупен готова окомплектовка, започва с разпечатване на схемата. След това се минава през окомплектоване на конците и отрязване на панамата. И едва след това се започва самото бродиране на гоблена. В началото шиех на гергеф, но от няколко години имам стан, който ми го направи съпругът ми.

- Как избираш моделите, които шиеш - зная, че твоите модели не са масови?

- За да започна даден гоблен, картината трябва да ми е харесала. Гоблените, които шия в последно време, са достъпни за всички, но не са по силите на всеки. Ориентирала съм се към разработки на една американска фирма, чиито гоблени са много трудни за изработване.

- Имаш един уникален гоблен, чиято схема си разработила сама. Разкажи ни за това, моля.

- Наистина имам гоблен уникат, но не аз съм разработила схемата му. Гобленът се казва "Стихия" и е разработен по снимка на бургаски фотограф. Този кадър е заснет по време на наводненията в Странджа преди няколко години. След този гоблен всички останали предлагани готови комплекти ми се струват прекалено лесни и съм се ориентирала към по-сложните и големи гоблени.

- Какво би било предизвикателство за теб да ушиеш?

- След като завърших последния си гоблен, се замислям за гоблен, разработен по една фреска. Но все още търся най-добрата разработка.

- Творчеството е индивидуален процес, но поддържаш ли връзка с други гобленари? Как сверяваш часовника си?

-Разбира се, че поддържам връзка. Има много гобленарки в Бургас, които ежемесечно си правят срещи. Също така има и много групи в социалните мрежи.

- Има ли мъже, които шият гоблени, или това е женско царство?

- Знам че има и мъже, които шият гоблени, но не познавам лично.

- Какво е за теб шиенето на гоблени - просто хоби, вид терапия, предизвикателство или...?

- Шиенето за мен е релакс и възможност да се откъсна от ежедневните проблеми. Когато бродирам, аз си почивам пълноценно.

- Какъв е животът на твоите шити картини?

- Съдбата им е да красят стената. В повечето случаи си седят у нас на стената, но имам няколко, които красят други домове. Дори единият, подарък по случай подписване на брак, е в Германия.

- Помниш ли първия си гоблен? Каква е съдбата му?

- Никога няма да забравя първия си гоблен. Това беше една икона на Света Богородица – „Изумрудената икона“. Този гоблен го подарих на майка си, но след нейната кончина го дарих на новостроящата се църквата в „Меден рудник“. И до ден днешен е там.

- Кога шиеш? За какво мислиш, докато бродираш?

- Шия предимно сутрин. Когато шия, не мисля за нищо друго, защото ако се разсея, може да сгреша и ще трябва да "поправям" грешката /усмихва се/. Но е имало случаи и да шия вечер до малките часове на нощта. Това май ми стана навик, когато завършвам поредния гоблен.

-Как се поправя грешка в гоблен?

- Грешка се поправя само по един начин - разшиване на сгрешеното и избродиране отново. Няма да забравя един голям гаф при шиенето на „Старинната карта на света“. Тогава още шиех на гергеф и върху добре изпънатата панама падна огънчето на цигарата ми и се получи една много „прилична“ дупчица. Тогава, благодарение на съветите на съфорумките ми, успях да се справя с този проблем.

- Имаш ли специални условия, докато работиш - може би музикален фон?

- Нямам специални условия. Когато започна да шия, "изключвам" за околния свят. Цялото ми внимание се съсредоточава върху схемата и панамата, защото ако се разсея, може да допусна грешка. Но страничният шум (от телевизор например) не е проблем. Винаги когато шия, телевизорът работи, но смислен разговор ми е малко трудно да поддържам.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 208
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 261
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 277
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 272
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 249
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение