« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Офелия Тръпчева: Идеята за „Паметта на камъка“ се въртя 10 години из мислите ми

Архангел и древни светилища вдъхновили Офелия Тръпчева за „Паметта на камъка“

-Книгата ви „Паметта на камъка“ вече омагьосва читателите. На премиерата обаче споделихте, че на корицата е вашият ангел. Статуетката му стои в дома ви и за вас той е символ на надеждата. Може би и на любовта? Как статуетката с ангела се озова в дома ви? -Да бъдем по-точни – Архангел е. В книгата има един разказ – „Мечта за топлина”, където пиша: „… лампата ли го забеляза, или той забеляза лампата”. Това се отнася и за тази статуетка. С нея се открихме в един антикварен магазин. Когато я закупих, вече знаех, че тя ще е част от книгата, не само като корица, но и „мечтата” от повестта. -Според мистиците някои от камъните притежават голяма сила и трябва да ги приемаме със страхопочитание, защото са връзката ни с Богинята-природа и с нашия Създател. Как се роди идеята за „Паметта на камъка“? -Самата идея от доста години – може би десетина, се въртя из мислите ми. За дооформлението й помогнаха обиколките ми из светилища, камъни и скали, особено в Родопа планина. Става дума за „Глухите камъни” , „Кромлех”, Белинташ и още много. Докато се разхождах из миналото – едно такова тихо и стаено минало, доста пъти съм мислила за онези хора, които са стъпвали по скалите и поляните преди нас. „Преди да стане наша, тази земя е била тяхна” – казва Дилом в повестта „Паметта на камъка”. -Когато говори за вашия стил, проф. Лукова долавя нюансите на една лилава фантазия, лабиринти от символи, паралелни светове и алхимична памет, наречена любов. Станислав Марашки пък в опит да обясни магията, с която покорявате читателите, спомена, че макар да сте млада, имате огромен житейски опит. Имате ли рецепта за успеха? -За г-н Марашки може би съм млада, но в очите на сина ми вече съм понатрупала доста годинки. Пък и точно тези години са изминатият път и пътеките. А случващото се сега е поредната крачка по пътя. -Какво бихте пожелала на нашите читатели? -Да вярват в мечтите си и да ги следват. Никога да не се отказват да експериментират. Да бъдат изследователи и търсачи на приключения.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Иван Иванов: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8%

  • 25 Сеп 2018
  • 11
Повишаването на цената на природния газ за битови потребители и бизнеса ще бъде с не повече от 8% от 1 октомври. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание за обсъждане на искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво.

Китай осигурява стипендии за петима студенти от областта

  • 21 Сеп 2018
  • 205
Областният управител Вълчо Чолаков и заместник губернаторът на провинция Съчуан, Република Китай - Уан Нинг подписаха Споразумение за сътрудничество и договориха обмен в сферата на бизнеса и търговията, обучението, културата и туризма.

Богата програма за Европейската нощ на учените

  • 21 Сеп 2018
  • 105
Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят свои постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден.

Отбелязваме 110 години от обявяване Независимостта на Княжество България

  • 21 Сеп 2018
  • 112
По повод 110-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември, събота.

В Бразилия започват да глобяват за пластмасови сламки

  • 21 Сеп 2018
  • 101
Властите в Рио де Жанейро съобщиха, че ще започнат да глобяват собствениците на барове, ресторанти и плажни заведения, които предлагат на своите клиенти пластмасови сламки за коктейли.