Офелия Тръпчева: Идеята за „Паметта на камъка“ се въртя 10 години из мислите ми

Архангел и древни светилища вдъхновили Офелия Тръпчева за „Паметта на камъка“

-Книгата ви „Паметта на камъка“ вече омагьосва читателите. На премиерата обаче споделихте, че на корицата е вашият ангел. Статуетката му стои в дома ви и за вас той е символ на надеждата. Може би и на любовта? Как статуетката с ангела се озова в дома ви? -Да бъдем по-точни – Архангел е. В книгата има един разказ – „Мечта за топлина”, където пиша: „… лампата ли го забеляза, или той забеляза лампата”. Това се отнася и за тази статуетка. С нея се открихме в един антикварен магазин. Когато я закупих, вече знаех, че тя ще е част от книгата, не само като корица, но и „мечтата” от повестта. -Според мистиците някои от камъните притежават голяма сила и трябва да ги приемаме със страхопочитание, защото са връзката ни с Богинята-природа и с нашия Създател. Как се роди идеята за „Паметта на камъка“? -Самата идея от доста години – може би десетина, се въртя из мислите ми. За дооформлението й помогнаха обиколките ми из светилища, камъни и скали, особено в Родопа планина. Става дума за „Глухите камъни” , „Кромлех”, Белинташ и още много. Докато се разхождах из миналото – едно такова тихо и стаено минало, доста пъти съм мислила за онези хора, които са стъпвали по скалите и поляните преди нас. „Преди да стане наша, тази земя е била тяхна” – казва Дилом в повестта „Паметта на камъка”. -Когато говори за вашия стил, проф. Лукова долавя нюансите на една лилава фантазия, лабиринти от символи, паралелни светове и алхимична памет, наречена любов. Станислав Марашки пък в опит да обясни магията, с която покорявате читателите, спомена, че макар да сте млада, имате огромен житейски опит. Имате ли рецепта за успеха? -За г-н Марашки може би съм млада, но в очите на сина ми вече съм понатрупала доста годинки. Пък и точно тези години са изминатият път и пътеките. А случващото се сега е поредната крачка по пътя. -Какво бихте пожелала на нашите читатели? -Да вярват в мечтите си и да ги следват. Никога да не се отказват да експериментират. Да бъдат изследователи и търсачи на приключения.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Въвеждат тол системата от 16 август

  • 25 Юни 2019
  • 128
Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Търговската ѝ експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно, уточни той.

Чуждестранни туристи и ученици се включиха в инициативата „Денят за вас“

  • 25 Юни 2019
  • 116
Чуждестранни групи туристи - англичани, германци и руснаци, бяха сред многобройните жители и гости на Бургас, които днес се включиха в първия ден на инициативата „Денят за вас“. Цял ден поток от посетители използваха отворените врати на 10 емблематични туристически обекта в община Бургас.

САЩ, Русия и Израел единодушни: Всички чужди сили да напуснат Сирия

  • 25 Юни 2019
  • 127
С обща цел са САЩ, Русия и Израел след днешната тристранна среща на върха, която се проведе в Ерусалим. Стигна се до консенсус всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г. (годината на началото на гражданската война), да напуснат страната.

Туристи вече заплащат „синя зона“ в Слънчев бряг чрез URBO

  • 25 Юни 2019
  • 125
Над 600 туристи в Слънчев бряг вече заплащат платено паркиране в „синя зона“ на територията на комплекса и чрез мобилната платформа URBO. Само за седмица след стартирането на тази функционалност, потребителите се възползват и от тази възможност за разплащане посредством банкова карта в приложението.

Русия се връща в ПАСЕ, Украйна излиза в знак на протест

  • 25 Юни 2019
  • 133
След девет часа ожесточени дебати и гласуване на редица поправки парламентаристите от държавите членки на Съвета на Европа решиха да дадат на Русия възможност да участва отново в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).