« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Офелия Тръпчева: Идеята за „Паметта на камъка“ се въртя 10 години из мислите ми

Архангел и древни светилища вдъхновили Офелия Тръпчева за „Паметта на камъка“

-Книгата ви „Паметта на камъка“ вече омагьосва читателите. На премиерата обаче споделихте, че на корицата е вашият ангел. Статуетката му стои в дома ви и за вас той е символ на надеждата. Може би и на любовта? Как статуетката с ангела се озова в дома ви? -Да бъдем по-точни – Архангел е. В книгата има един разказ – „Мечта за топлина”, където пиша: „… лампата ли го забеляза, или той забеляза лампата”. Това се отнася и за тази статуетка. С нея се открихме в един антикварен магазин. Когато я закупих, вече знаех, че тя ще е част от книгата, не само като корица, но и „мечтата” от повестта. -Според мистиците някои от камъните притежават голяма сила и трябва да ги приемаме със страхопочитание, защото са връзката ни с Богинята-природа и с нашия Създател. Как се роди идеята за „Паметта на камъка“? -Самата идея от доста години – може би десетина, се въртя из мислите ми. За дооформлението й помогнаха обиколките ми из светилища, камъни и скали, особено в Родопа планина. Става дума за „Глухите камъни” , „Кромлех”, Белинташ и още много. Докато се разхождах из миналото – едно такова тихо и стаено минало, доста пъти съм мислила за онези хора, които са стъпвали по скалите и поляните преди нас. „Преди да стане наша, тази земя е била тяхна” – казва Дилом в повестта „Паметта на камъка”. -Когато говори за вашия стил, проф. Лукова долавя нюансите на една лилава фантазия, лабиринти от символи, паралелни светове и алхимична памет, наречена любов. Станислав Марашки пък в опит да обясни магията, с която покорявате читателите, спомена, че макар да сте млада, имате огромен житейски опит. Имате ли рецепта за успеха? -За г-н Марашки може би съм млада, но в очите на сина ми вече съм понатрупала доста годинки. Пък и точно тези години са изминатият път и пътеките. А случващото се сега е поредната крачка по пътя. -Какво бихте пожелала на нашите читатели? -Да вярват в мечтите си и да ги следват. Никога да не се отказват да експериментират. Да бъдат изследователи и търсачи на приключения.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургас е сред вариантите за домакин на световно и европейско по футбол

  • 16 Фев 2019
  • 60
С отличната си инфраструктура Бургас е сред вариантите за домакин на световно и европейско първенство по футбол.

Мая Манолова ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд

  • 15 Фев 2019
  • 97
Омбудсманът Мая Манолова ще атакува изборния кодекс в Конституционния съд. Това обяви самата тя в кулоарите на парламента. Кодексът беше приет на две среднощни заседания последните дни и предизвика протести, съобщава бТВ.

Отбелязваме 146 години от гибелта на Левски

  • 15 Фев 2019
  • 83
След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Програмата, посветена на 146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски, ще започне още в 11.30 часа с заупокойна молитва.

Страхотна новина за всички българи, които превеждат пари в евро

  • 15 Фев 2019
  • 99
До момента банките в България налагаха най-високите такива такси в целия ЕС, които варираха между 30 и 50 лева за превод от 10 евро.