« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пенка Петрова и Кремена Ватева: Творчеството е онази искрица в човека, която го прави пълноценен

За Кремена и Пепа и за щастието да правиш света по-добър

На вратата чука един от най-светлите празници, носещи доброта, надежда, любов и топлина. И случайно или не, в навечерието на Коледа случаят ме срещна с две обичащи и вдъхновени дами, заредени с позитивизъм и добра енергия, които с щурите си идеи създават красота и хармония, така нужни ни и в делника, а не само на празник.
Кремена и Пепа са се заели с реставриране на стари и излезли от употреба вещи, вдъхват им нов живот, за да оцветят ежедневието ни, да внесат уют и хармония – не само в домовете ни, но и в душите. Те виждат красотата и на изхвърления от морето плавей, и на ръждивата вратичка, и на старото корабно въже, и на мъртвата мида. Защото знаят какво правят, защото искат да претворяват, да обновяват обикновените неща и да създават радост, защото искат да възпитават любов и уважение към нещата в заобикалящия ни свят и да го направят по-добър.

Роза МАКСИМОВА

- Как стигнахте до идеята да правите красиви и полезни неща, рециклирайки материали, които обикновено изхвърляме?

Пенка Петрова: Идеята за оползотворяване на отпадъка, начини за рециклиране и всичко, свързано с опазването на нашата планета, е вероятно вродено при мен. В момента, в който опознах природата отблизо, а това беше в най-ранна детска възраст (дядо ми е екскурзовод и често ме водеше със себе си по походи), разбрах, че за да имаме тази красота, трябва да я пазим и да се грижим за нея. Неизбежно обаче в съществуването си реализираме много отпадъци, голяма част от които, разбира се, може да се използва. За съжаление живеем във време на консумация и ни е по-лесно да отидем и купим нещо ново, вместо да се опитаме да поправим старото или да му придадем нов вид. За това си трябва и въображение, но аз лично вярвам, че във всеки съществува творерчески импулс, просто трябва да има възможност да се развихри. Вина за моята креативност има майка ми, която винаги е била много оригинална и с естетически вкус както към облекло, така и към интериорните решения у дома. Сръчността също ми е предадена от нея.
Кремена Ватева:
Откакто се помня, смятам, че сме длъжни да пазим природата, а не да я замърсяваме. Не само защото ние, хората, сме част от нея, а и защото всичко в природата е толкова прекрасно, че е същинско престъпление да го съсипваме. През последните години темите за намаляването на отпадъците, които човечеството с ужасяващо темпо „произвежда”, и за ограничаването на консуматорското безумие, ме занимават много сериозно. Участвала съм и съм инициирала не една акция и проекти с такава насоченост. Включването ми в студиото за рециклиран дизайн е най-вече защото го подкрепям идейно и смятам, че е наистина важно колкото може повече хора да си дадат сметка за това колко много можем да помогнем и на себе си, и на света, в който живеем – чрез творческо отношение към вещите, а не просто да ги захвърлим когато решим, че вече на са ни потребни или са ни омръзнали... У дома обичаме с моите три дъщерички да претворяваме неща, наглед непотребни – в нови, функционални и красиви. И аз съм възприела това от моята майка, която е практичен човек с творчески усет и чувство за красота. А сега децата ми са толкова въодушевени покрай студиото... – имат голямо желание да се включват с идеи =)

- Какви материали са най-добри и благодатни за рециклиране?

П.П. На всяка една материя може да се даде шанс за втори живот. Старите списания, вестници и картони могат да се превърнат в чудесна декорация. Пластмасовите бутилки и кофички имат по-широко приложение - от кутийки, в които да складираме дреболийки, до ефектна сглобка за мебели (която скоро открих в интернет). Въпрос на необходимост в момента. Дървото може да изживее не един, а няколко живота - под различна форма и предназначение. Текстилът, който в природата се разгражда изключително бавно, също може да бъде използван за различни неща - от тъкане до шиене на по-малки от скроените детайли, както и за пълнеж. Ние работим с един шивашки цех, откъдето се снабдяваме с много прекрасни десени отпадъчен материал.
К.В. О, всичко може да се претвори в нещо ново, така че да се използва или да радва окото. Стъклото има супер много приложения – например от „непотребни” шишета и дъска може да се направи страхотна масичка с вградени вази. Пластмасата е толкова ценен ресурс, че е направо глупаво да се изхвърля в природата вместо да се употреби за полезни цели. Интернет изобилства от идеи и примери за приложението й – от шишета се строят къщи, лодки, правят се настилки за пътища... А в по-малки мащаби употребата й е още по-лесна и удобна – саксийки за цветя, украса, купичка за храната на домашния любимец, бижута. Наистина е въпрос на въображение и желание. На практика боклук няма! И това е много важно да се осъзнае най-после. Всичко е ресурс. За да я има една вещ, в нея са вложени материали, труд, енергия. Не е редно животът й да свършва на бунището.

- Какви предмети изработвате в момента - свързани с Коледа. Само елхи ли?

П.П. Съсредоточени сме към прекрасните ни елхички от отпадъчни парчета дърво, но с нашата приятелка Калина от Казахстан разнообразихме асортимента и с коледна украса от парцалки – ръчно изработени коледни играчки, декорирани със стари копчета, шнурчета и др. материали. Уникални и много сладурски :)

- Имате ли помощници и съидейници в арт идеите?

П.П. Гореспоменатата Калина ни помага с шиенето на играчките, които ние декорираме. За момента се справяме сами с всичко останало. Удоволствието от работата си остава за нас :)

- Откъде си набавяте материалите?

П.П. За дървения материал прибягвам до дърводелската работилница, с която, благодарение на моя мъж, разполагам под ръка. Не е проблем, обаче, да се обърна и към други доставчици на отпадък, тъй като повечето от фирмите се радват, когато някой ги "отърве" от боклука. Но за нас, всъщност, това не е боклук, а суровина. Още когато погледна нещо, знам къде и как то ще изглежда добре и приложението му се визуализира в главата ми. Ако работя по конкретен проект, също знам какво съчетание от материали може да се направи, но това по-скоро е следствие на дългогодишен опит в сферата на довършителни работи и познаване на материалите отблизо. Друг неизчерпаем ресурс е природата. Тя е богата на всичко необходимо за декорация. Говоря за най-различни неща, като мидички, пясък, семена и плодове на дървета, изсъхнали паднали клони, камъчета. Един ден, както си стоях и гледах една ръждива врата и не разполагайки с никакви материали и инструменти, просто събрах миди, рапани, пясък, хвърлени от морето дървета и въжета и направих невероятно пано.

- След Коледа идват Баба Марта, Великден – сигурно ще ни изненадате със страхотни идеи и за тези празници...

П.П. Празниците винаги са били поводи за настроение и някакси отварят в нас повече човещина. И в обичта си към всичко и всеки се раждат раличните идеи как да си направим да ни е още по-хубаво. Вероятно и тогава ще имаме идеи и ще работим по проекти, но Коледа е вълшебна и много по-въздействаща. Очакването за нещо ново и по-добро с наближаване на Новата година... – всички тези емоции раждат повече идеи и са стимул за много работа :)

- А през другото време, когато няма празници – как ще рециклирате "делника"?

П.П. Ние главно работим по интериорни и екстериорни проекти и продуктов дизайн. Аз винаги съм била практична и обичам удобството и комфорта. Това е залегнало в работата ми, където преди всичко наблягам на продукти, които да се използват, не толкова на декорация. Вярвам, че един уютен дом, обзаведен удобно (не толкова скъпо), може да допринесе за вътрешното спокойствие и хармония. Противно на всички тенденции, не е нужно да се пропилеят много пари, за да има желания ефект. В един интериор не е необходимо всичко да е ново, за да изглежда добре. Нужно е въображение, да сложиш нещата на точните им места. А онази част от мебелировката, която ни е омръзнала и ненужна, просто може да превърнем в нещо необходимо и ново. Реновираме и реставрираме мебели от масивна дървесина.
К.В. Има много начини да внесеш в ежедневието си нещо различно. В това, да придадеш нова форма и предназначение на някаква добре позната или станала непотребна вещ или помещение, има голямо предизвикателство и носи прекрасно удовлетворение. Творчеството е онази искрица в човека, която го прави пълноценен, според мен. Така че да претворяваш, да променяш, да виждаш в обикновеното нови възможности – това е прекрасно! Е, да, не всеки има тази дарба и времето да й се отдаде. Точно затова много се радвам на проекти като нашето студио и се надявам в страната ни, изпълнена с много таланти, подобни проекти да стават все повече.

Пепа: Аз съм най-щастливият човек на света

Всички желаем да бъдем щастливи. А аз твърдя, че съм най-щастливият човек на света. Защото разбрах за себе си какво искам да правя. Водена от любов към всичко и всеки и най-вече към нашата неповторима и единствена планета. Много малко от нас осъзнават какво богатство имаме и каква привилегия е да сме част от този свят. Нека оставим в наследство по-малко отпадък, нека възпитаме децата си да обичат околния свят и да се грижат за него. Защото той си е наш – ние сме част от него и той е част от нас.
Предстоящи проекти: много са – един живот няма да ни стигне да реализираме всичките идеи, копнежи, мечти и желания, които имаме. Но сме сигурни, че тези, които ще изживеем, ще са незабравими :)

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 160
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 176
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 148
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 180
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 155
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.