« декември 2017 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Десислава Дюлгерян: Темата за вампирите е благодатна и неизчерпаема

За Десислава Дюлгерян, за вампирите и любовта

Всичко започва като че на шега – като влюбване, като малко бягство от школските тестове, формули, но само наужким. И както казват: „Първата любов ръжда не хваща“, така се случва и с Десислава Дюлгерян – любовта й към вампирите и всичките им производни в паралелния им свят се разраства в годините и от кратка новела за вампири, вторични, преобразени се превръща в огромна трилогия за неземни същества, за йерархията в техния свят, за любов, за предателства и справедливо възмездие.
И въпреки многото кръв и насилие, ти се иска да не спираш да четеш. Въпреки жестокостта и студенината на героите, се влюбваш в тях и ги заобичваш. И така неусетно романът на Десислава Дюлгерян „Преобразена“ ни преобразява. И ни се иска да има още. Защо пък не!?

Роза МАКСИМОВА

- Разкажете ни за себе си, Десислава. Вие сте химик по професия, на написахте един голям роман в стил фентъзи. Как ви помогна професията при написването на романа?

- Животът ми предложи доста предизвикателства, повечето които посрещнах с отворени обятия и използвах, за да се впиша в средата и сред хората, с които учех и работех през годините. За жалост образованието, което завърших, няма нищо общо с професионалните ми занимания днес, но ако се замислим, не съм единственият човек, който променя коренно решението си впоследствие. Съвсем логично химията, като една точна наука, не намери отражение в творческия процес на писане, но пък от друга страна други науки като например медицината и астрофизиката, се вмъкнаха в трилогията поради интереса на героинята и развитието на сюжета. „Преобразена” е писана в продължение на четири години и за да звучи всичко правдоподобно, се е налагало да снемам доста информация и да чета странична научна литература…

- Откога е интересът ви и любовта към фантастиката?

- Чета фантастика и фентъзи от детска възраст. Нищо случайно няма във факта, че и трилогията е фантастика/фентъзи. Все още ми е трудно да дам еднозначен отговор на въпроса – в какъв жанр е написана историята за Диана Василева.

- Романът ви „Преобразена“ потопява читателя в един паралелен свят – на вампири, преобразени, мелези, стратези, наблюдатели, който е изграден на строга йерархия, строен ред и хармония. Героите ви вампири са изненадващо добри, чаровни /поне в първата част/. Така ли си представяте бъдещето на човешката раса, в такъв свят ли мечтаете да живеете?

- Колко неочакван и вълнуващ въпрос! Мисля, че мнението на читателите относно вампирите коренно се променя от книга първа към книга трета, в обратен ред - също. Винаги трябва да се внимава, когато се вижда една лъскава и красива опаковка. В повечето случаи зад нея стои прикрита и некачествена стока. Може и да изглеждат перфектни, но вампирите са твърде далеч от перфектността. Темата за извънземните и евентуалното им нашествие на Земята е вълнувала човека още откакто е започнала „ерата на космонавтиката”, но в „Преобразена” мирогледът е насочен по-скоро навътре в ценностите и недостатъците на човешката природа, а не към агресията отвън, пък било тя и изиграна от инопланетяни. Мечтая да живея в свят, в който няма да се страхувам да включа телевизора си или да избягвам умишлено постове в социалните мрежи; или да си затварям очите за просяци; или да ме е страх, че вечерта някой ще ме нарани, докато иска да ме ограби… Зад всичко това обаче стоят хора… не животни, нито извънземни.

- Имате ли любим персонаж в „Преобразена“?

- Да, това е Арвиел.

- Действието в романа се извършва само на Земята, даже в близки до нас градове. Героите от романа ви имат ли прототипи в живота?

- Някои от героите приличат на лица, които познавам в реалния си живот, други просто носят техните имена, а трети – характерите на героите. А иначе градовете, тяхното разположение и описаните детайли са реални.

- Какво ви вдъхнови да напишете този роман – започнали сте го като новела, а сега е вече едно голямо художествено произведение? Сънували ли сте събитията, героите?

- Вдъхновението е само повод за започване и това неизменно беше влюбването ми във вампирите в тийнейджърска възраст, след излизането на екран на филма „Интервю с вампир”. Бях ученичка в Немската гимназия, обичах да пиша есета и стихотворения и изведнъж ме осени идеята да започна да пиша роман. Нищо сериозно освен малко бягство от немския език и удоволствието да създаваш живот на хартия. Дълго след като завърших гимназия се върнах към историята и я написах отново, разбира се с много нови елементи и герои. От предишната чернова май бяха същите само три-четири имена и няколко аспекта от основния сюжет… Сънувала съм цели глави от романа, особено много съпреживявах третата част.

- Кой момент от написването на романа ви беше най-интересен?

- Ужасно се вълнувах, когато Диана и Арвиел най-сетне се срещнаха, макар и по не много приятен за нея начин.

- Темата за вампири и в литературата, и в киното е доста експлоатирана, но явно и доста интересна. Какво още може да се каже за тях?

- Всяка по-различна, оригинална история за вампири е нова гледна точка и нова линия в този клон на фентъзито. Изобщо не намирам темата за изтъркана. Затова и книги с подобна тематика продължават да бъдат едни от най-харесваните по света, особено сред младежите.

- Изкушава ли ви идеята да бъде филмиран романът?

- Естествено. Едва ли автор би отказал да бъде филмирана книгата му. Това е един особен вид гъдел и признание за стойността на произведението му.

- Как си представяте един евентуален филм – български, холивудски, сериал или игрален?

- Изобщо няма да се учудя, ако след пет или десет години „Преобразена” се филмира в българско студио в три-четири сезона. Историята е благодатна за дълга поредица поради многобройните екшън сцени, а от друга страна дори с фантастичен елемент, няма да са нужни прекалено много финанси за изпълнението на проекта.

- Вие сте не само автор, но и читател. Какви книги обичате да четете? Коя книга е на нощното ви шкафче в момента?

- Чета най-вече фентъзи и фантастика. В момента чета Брент Уийкс - Der Weg in die Schatten и „Софийски магьосници” на Мартин Колев.

- Направете подарък на читателите на в. „Компас“ – откъс от романа „Преобразена“ например.

- С удоволствие!

ПРЕОБРАЗЕНА

/откъси/

„Дори не се обърнах. Пресегнах се и си взех любимия меч. Беше твърде красив, за да служи за упражнение на Преобразен. От клуба на вампирите-войни го получих като специален подарък лично от председателя им Еир Кастелян. Наброяваха повече от двеста вампира и можеше да се каже, че по техника си съперничеха с напълно трансформираните Преобразени. В тяхното затворено и консервативно общество те ме допуснаха много трудно, но откакто ме приеха като равна и посещавах сбирките и тренировките им, се чувствах спокойна и овладяна. Бях единствената жена сред тях и отгоре на всичко бях Преобразена, но когато тренирахме, те никога не си позволиха да ме третират различно. Което ме правеше щастлива и ... често насинена и порязана. Вампирите-войни тренираха само с истински мечове. За щастие, с такива като моя, а не с лазерни, които нанасяха още по-големи поражения при невнимание.
Еир Кастелян често участваше в мисии с кралицата. И не само той. Уменията на тези вампири бяха толкова усъвършенствани (имаше сред тях вампири, чукнали няколко хилядарки живот вече!), толкова грациозни и толкова плашещо хладнокръвни, че имаше моменти, когато спирах насред тренировка и започвах да проследявам в захлас уникалните им танци с мечове и потните им тела.
Много добри, но не достатъчно... Вторичните имаха неприятното преимущество да улавят съзнанията им и да ги правят на компот.
Вампирите-войни разчистваха предните позиции, за да не хабят силите си Преобразените. Истинската битка започваше после....“

**
„Срещнах решимостта в очите му и се отказах да хленча. Но реалната равносметка за великото ни трио бе следната: трябваше да освободим два силни вампира и техните десет придружители вампири-войни от предполагаем добре защитен подземен град на Вторични; те може би бяха похитени и ги пазеха зорко; не беше ясно как ще се промъкнем незабелязано; нямах представа как е устроен един град и как се бяга от него; бяхме трима срещу .... неясно колко настроени негативно срещу нас врагове; аз бях нетрансформиран Преобразен с дарби, някои от които не владеех добре, други –не умеех да контролирам, а трети – се задействаха стихийно и инстинктивно, бях, освен другото, принцеса, която беше срещала само веднъж Вторични; Александър бе един много даровит учен-космолог, но бе Трети ранг (заради факта, че е учен, а не според силата му), не притежаваше физическата сила на вампирите-войни; мелезката бе безсмъртна и жилава шпионка, но тя никога не говореше за миналото си и не знаех на какво бе способна – засега я приемах по-скоро като пречка, отколкото предимство на жалкия ни спасителен екип. Мелез с екстри, учен вампир и нетрансформиран луд Преобразен. Вторичните трябваше да приготвят бялата покривка, защото вечерята идваше!
Беше лудост, но надеждата последна си отиваше.
-Бил ли си някога в град на Вторични? –плахо попитах, разчитайки на отговор, който ще ми хареса. Уви, такъв не дойде. Александър рязко вдигна глава и в очите му прочетох паника.”

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

„Метропол” сред първите десет

  • 16 Дек 2017
  • 8
Плувците на „Метропол” се класираха в топ 10 на държавното лично – отборно първенство за юноши и девойки старша възраст. В Пловдив Деян Велков и Теодор Стоилов не отстъпиха пред с две години по-големите от тях съперници и постигнаха завидни резултати за възрастта си.

Национал дебютира при победата на „Нефтохимик 2010”

  • 16 Дек 2017
  • 8
Нови три точки прибавиха към актива си волейболистите на „Нефтохимик 2010” след гостуването си на „Добруджа”. Бургазлии запазиха третото място във временното класиране на Суперлигата, като шампионът има актив от 29 т., от девет победи и три загуби. Със същите показатели е ЦСКА, но заради по-добро геймово съотношение „армейците” сана второ място.

Борисов: Може да преразгледаме мораториума за лекарства

  • 15 Дек 2017
  • 56
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да преразгледа мораториума за новите лекарства, след среща с президента Радев. Това той заяви на пресконференция в Брюксел, запитан да коментира изявлението на президента Румен Радев, че поведението на политиците е цинично при изхарчени 740 милиона лева при неясни механизми.

Вашият сигнал: Така се паркира

  • 15 Дек 2017
  • 57
В жк. Меден рудник така се паркира

Калина Вергиева и Деляна Георгиева: Хора с увреждания и лични асистенти взаимно се обогатяват

  • 15 Дек 2017
  • 120
Центърът за почасови социални услуги за хора с увреждания Бургас работи по европейски проект „Без ограничения“ по процедура „Активно включване“. Услугата, която ще се реализира, е иновативна социална услуга, свързана с предоставяне на почасови услуги за лица с увреждания.