« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Анамария Коева: Уча се светът вътре и светът вън да се обичат

За Анамария и световете

Толкова млада, с толкова богата и разнообразна творческа биография, талантливата Анамария Коева не спира да търси нови светове, жадна да покаже живота като творческа отдаденост и да търси „своята идентичност като българка и човек“.
За нея изкуството – изобразително и поетично - е начин за себеоткриване и непрекъснат асоциативен диалог с хората, които са й много интересни. „Вдъхновява ме желанието да изпитам света през техните сетива“ – казва Анамария, водена от любопитството си към всичко, което всъщност я прави по-силна и учейки се „светът вътре и светът вън да се обичат“.

Роза МАКСИМОВА

- Честита нова книга, Анамария! Четвърта поред. Какво се случи между първата и четвъртата книга, освен че порасна?

- Благодаря ти, Роза, благодаря и за поканата! Всъщност интервалът е точно 10 години. Между първата и четвъртата книга, освен втората в Македония и третата в България, се случи и първата ми самостоятелна изложба в България, както и втората в Краснодар, Русия /усмихва се/. Също така половината от това време вече живея в Единбург, Великобритания, а там се случват също много любопитни неща, които аз тепърва започнах да разказвам на уебсайта си, www.anamaria.space :)

- „Мълчание по Бредбъри“ – как избра заглавието? Какво внушаваш на читателя с него?

- Заглавието е вдъхновено от "451° по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, чието откритие на много ранна възраст дължа на майка ми, художничката Златка Коева. Баща ми, художникът Дончо Коев, пък ме запозна със Салвадор Дали. 20 години по-късно в съзнанието ми се получи асоциативен диалог между писателя и художника. "Научаваш/ Библията на съвестта/ наизуст/ и я изгаряш." В книгата на Бредбъри пожарникарите не потушават пожари, а подпалват книги. Хора-книги научават произведения наизуст, за да ги спасят. Аз открих връзка между тази идея и Сиси - герой на Бредбъри от разказа му "Пътешественичката". Там Сиси пътува не във времето и пространството, а в душите на хората. Тя опознава света чрез техните сетива и за мен се превръща в човек-енциклопедия, човешка енциклопедия. Хората са ми много, много интересни. Затова и когато се разходих из Париж в своето сюрреалистично настроение и видях силуетите на посетителите на музея Орсей пред така известния часовник, веднага видях визията на книгата. Часовникът се превърна в сцената на лирическите герои, а корицата е затишието пред музиката...

- Имаш много кратки и много дълги стихотворения. Как се получават толкова различни – по какво определяш колко да е дълго стихотворението?

- Стихотворението винаги само определя. Всъщност мога да споделя една тайна с читателите - стихотворенията ми винаги са дълги, но ги редактирам дълго и непреклонно, докато не остане само есенцията. Има нужда от свободно пространство между мен и читателя - краткостта (не прекалената) е важна, за да може всеки да допълни нещо в нашия диалог.

- Повечето /а сякаш и по-дългите/ са посветени на определени хора. Какво те вдъхновява – самите хора, на които са посветени стиховете, нещата, които им казваш чрез стиховете си, или нещо друго, твое си?

- Правилно си забелязала, Роза, всъщност всички стихотворения са посветени на хора /усмихва се/. Вдъхновява ме желанието да изпитам света през техните сетива - както Сиси, пътешественичката.

- В момента живееш в Шотландия. Как се чувстваш там?

- В Шотландия се чувствам прекрасно, това е страната, която, предизвиквайки ме с непознатото, ми подари възможността да изследвам моята идентичност на българка и на човек. Затова Шотландия винаги ще бъде специална за мен, дори и това търсене в бъдеще да продължи някъде другаде. Присъствието на българското в Шотландия и на епизодите от живота ми в България между някои от семестрите в Шотландия е много важно за процеса на търсене.
Един от най-важните етапи в развитието ми в Единбург беше годината, в която преподавах в българското училище там. Учениците са българчета, които са отделени от България на много ранна възраст. Беше истинско удоволствие да се търсим, намираме и да порастваме заедно. Свързваше ни нещо толкова специално и беше чест да предам от своя опит в изграждането на идентичността си на българка на запад.
В моята специалност в Единбургския университет, архитектура, няма други българи в моя випуск, и имам възможността да общувам с целия свят и да творим заедно. С няколко приятели създадохме и архитектурно студио, в което в момента развиваме виждането си за бъдещето на архитектурата.
В Единбург съм част и от международното семейство на Ротаракт, към което се присъединих още в България.

- Кои са твоите мостове, Анамария?

- Ако построя мостове към себе си.... ще бъда ли още изкушение? Ако събирам чувства, за да ги спася, ще бъда ли Ной, или грешница? Подобно на хората-книги в романа на Бредбъри, аз обичам да спасявам в себе си. За тях трудно се говори, възможно е да ги споделиш само ако си уговориш среща на моста на поезията. В този смисъл мостовете, които строя, не водят винаги към мен, напротив, обикновено те са породени от желанието да достигна Другия. Ако не опитам, ще бъда ли?

- Когато те боли душата, кое те държи изправена?

- Любопитството към всичко, включително към болката. Моята майка-птица Ро, прекрасната поетеса Роза Боянова е права, когато казва, че съм прекалено млада за болката. Благодарение на любопитството се случва това, което не мога да кажа по-добре от моя пример за подражание в поезията, Любомир Левчев - ставаш по-силен от себе си.

- Коя е твоята лична вселена, Анамария, и кого не би допуснала в нея?

- Моята лична вселена не е никак тайна. Тя е изказана в "Мълчание по Бредбъри" и заснета в илюстрациите, които направих към книгата съвсем, съвсем откровено. В моята вселена са лирическите герои от стихотворенията ми и аз съществувам в тях и благодарение на тях. При нас е добре дошъл всеки, който би се радвал да преведем мълчанието заедно.

- За какво мечтаеш?

- Мечтая да намеря контурите на сбъдването. Уча се светът вътре и светът вън да се обичат.

*Анамария Коева е родена през 1993 година в Бургас. Завършила е Природоматематическа гимназия “Акад. Никола Обрешков“, а в момента учи архитектура в The University of Edinburgh, Великобритания и работи като архитектурен асистент. От септември 2015 е и преподавател в неделното българско училище в Единбург. Гостува на Българския културен институт в Лондон като участник в спектакъла „Рисувани стихове в музика“ (2015), а през 2014 е представител на България в Международен поетичен фестивал, Нови Сад.
Носител е на национални и международни награди, сред които: The Edinburgh Award 2015, голямата награда в конкурса „Петя Дубарова“ (2012), номинация във Втория европейски конкурс за книга на английски, наградата за млад автор в Националния конкурс за хайку на свободна тема.
Автор е на книгите: „Полет на автостоп” (2012, двуезична, изд. “Български писател”); “Почерк” (2010, изд. “Макавей”, Скопие); “От покрива на дъгата” (2008, четириезична, изд. “Балтика 2002”), „Мълчание по Бредбъри“ (2018, двуезична, изд. "Бургаска писателска общност").
Има две самостоятелни изложби – „Настроения“ (2013, Галерия „Арт Союз“, Краснодар, Русия), и „Хронология“ (Галерия De’Art, Бургас, България).

**
Посягаш вътре в себе си,
изваждаш нещо,
подаваш го на смисъла.
Топлите влажни зрънца
на грапавия му език
допират плътта.
Покълват
в пръстта
на твоето самотно тяло
Превръщаш се
във техен спътник.

Вече има
какво да те задържа
тук.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

1100 изпълнители ще участват в осмия национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите“

  • 25 Сеп 2018
  • 50
Само след два дни започва осмото издание на националния фестивал "Сребро в косите, песен в душите, край морето на Бургас". 100 състави и 30 индивидуални изпълнители или общо 1100 участници ще излязат на сцената в залата на НХК в четвъртък и петък от 10.00 часа.

Украйна прекратява Договора за приятелство с Русия

  • 25 Сеп 2018
  • 36
На 24 септември Русия получи официална нота от Киев за непродължаване на Договора за приятелство, съобщи във вторник пред журналистите директорът на департамента по въпросите на ОНД (Общността на независимите държави) към Министерството на външните работи на Русия Андрей Руденко.

Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения

  • 25 Сеп 2018
  • 50
Известният български алпинист Атанас Скатов ще гостува в Бургас, за да изнесе мотивационна лекция и да представи последната си книга "Гашербрум". Срещата с него е насрочена за 19 часа на 4 октомври в експоцентър Флора.

Есента дойде със слани и хладно време

  • 25 Сеп 2018
  • 50
Ако някой разчита на завръщане дори на близи до тези температури, които имахме до вчера, следва да има предвид, че това ще се случи, но трайно - не по-рано от април. През следващите дни ни очаква есенно време, с ниски стойности.

Иван Иванов: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8%

  • 25 Сеп 2018
  • 49
Повишаването на цената на природния газ за битови потребители и бизнеса ще бъде с не повече от 8% от 1 октомври. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание за обсъждане на искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво.