« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Анна Кабанова, стоматолог: Сладкишите и бонбоните са най-големите врагове на нашите зъби

Няколко седмици преди Международния ден на стоматолога /9 февруари/ с денталния лекар Анна Кабанова, обичаща професията си и внушаваща на своите пациенти доверие към себе си още от първите минути на срещите си с тях, разговаряме за страха, за хигиената, за профилактиката и стоматологичната грамотност, за правилната грижа за зъбите, за грешки, куриози и полезни съвети.

Роза МАКСИМОВА

- Вие сте стоматолог много години вече. Но как решихте да се посветите на тази професия?

- Вашият въпрос ме върна в миналото, когато бях на 18 години и се намирах на кръстопът. Трябваше да реша един много труден проблем – кое и къде да избера да уча – стоматология в Пловдив или медицина във Варна. Мечтата ми беше да стана лекар и изборът ми на професия се определи от два фактора. Първият - от всички предмети, които изучавах в училище, най-много харесвах биологията и химията. Четях с интерес не само уроците си, но странична литература в тази област. Вторият - един от моите братовчеди кандидатства медицина и категорично ме убеди, че това е най-подходящата професия. В крайна сметка, с първия тур бях приета стоматология/не ми стигна балът за медицина/. Когато отидох на първата студентска бригада, се сприятелих с много млади хора и психически се настроих, че ще продължа образованието си в тази насока. Тогава ненадейно обявиха втори тур и получихме документи, че съм приета медицина във Варна. Вместо да се зарадвам, че мечтата ми се осъществи, аз се разстроих. Толкова бях свикнала с мисълта, че ще бъда зъболекар, че никой не успя да ме убеди да се върна към предишната си мечта. Да, имаше и такива, които горещо ме убеждаваха, че стоматологията е много трудна специалност, много по-трудна от медицината. Е, аз не съм съвсем съгласна с това, защото да бъдеш лекар е също толкова рисковано и отговорно.
Аз останах твърдо на моята позиция да уча стоматология. Това беше моята съдба и аз не исках да ѝ се противопоставя. И не съжалявам за това.

- Усещате ли кога един пациент се страхува? Как му помагате да преодолее това чувство? Как успокоявате плачещо дете?

- Всички пациенти се страхуват. Няма такъв, който да не изпита неприятен трепет преди посещение на стоматологичен кабинет. Нашите процедури изобщо не са привлекателни. Но има хора с по-лабилна нервна система, изпитващи паника при посещение на нашите кабинети. С такива пациенти е необходимо да се отнасяме с особено внимание. Първото нещо, което трябва да направи стоматологът, е да покаже на този пациент, че му е приятел, т.е. да намали дистанцията в отношенията с болния. Посетителят да се почувства, че се намира в добри и надеждни ръце и да има пълно доверие на този, който ще извършва неприятните манипулации. Желателно е използването на анестезия, за да мине процедурата лесно, бързо и безболезнено.
Най-трудни пациенти са децата. Вече изпитали болка при поставянето на имунизациите, те изпадат в ужас още при вида на бялата престилка. Тук също е задължително установяване на абсолютно доверие между пациент – стоматолог. Аз съм била 13 години училищен зъболекар в Поморие и съм изградила мои методи как да решавам този проблем. Използвам един стар и много ефикасен похват, базиран на сентенцията: „За да станеш приятел с някого, подари му подарък!„ Малка играчка, четка за зъби или дъвка отварят сърцето на малкия пациент. Той вече гледа на мен с други очи. Като начало извършвам дребна процедура – само преглед и намазване с безобидно лекарство /най-често кислородна вода/, за да се убеди детето, че няма болка и за да закрепим нововъзникналото доверие между нас. Едва след това пристъпваме към истинското лечение. Изискват се доста упоритост и търпение в тези ситуации.

- А вие страхувате ли се, когато имате нужда от зъболекар?

- Разбира се, че се страхувам. Който каже, че не се плаши от стоматолог, не казва истината. Денталните процедури са крайно неприятни, свързани с болка и други противни усещания.

- Имате ли пациенти с необичайни молби – например да им залепите камъчета по зъбите?

- Да, имам пациенти с необичайни молби – не само за поставяне на камъчета, но и изисквания за някакъв нетрадиционен цвят на протезата, например, но аз не практикувам такъв вид дейности.

- Колко често пациентите трябва да ходят на зъболекар – само когато имат проблем ли? Как стои въпросът с профилактиката и със стоматологичната грамотност на българина?

- Честотата на профилактичните прегледи зависи от състоянието на зъбите и венците на хората – от веднъж на три месеца до веднъж на една година, но средно приемаме, че на всеки 6 месеца всеки е желателно да посети стоматологичен кабинет за преглед. За съжаление не всички хора спазват тези препоръки. Липсата на свободно време, дефицитът на средства и страхът са главните причини за това. Едва когато се появи проблемът, пациентът „се наканва” да посети така нежелания стоматологичен кабинет. В много от случаите се оказва твърде късно и се стига до изваждане на зъба.
За съжаление сега профилактиката ни не е на ниво. В миналото, когато работих като училищен стоматолог, извършвахме стоматологични прегледи на всички ученици и деца в детските градини в началото на учебната година. Това даваше възможност навреме да се улови започващо заболяване и зъбът да се спаси. Това сега го няма.
Профилактиката с флуорни таблетки е нож с две остриета. Моят съвет към родителите е да не бързат да дават такива средства на децата си, без да знаят какво е съдържанието на флуор в питейната вода. При поемане на големи количества от този елемент има опасност да се развие болестта флуороза. Тя е много неприятна както от естетична, така и от здравословна гледна точка. Зъбите стават кафяви, с множество ерозии, разрушаване на емайла и последващо изтриване на зъбите.
По отношение на стоматологичната грамотност на българина, не мога да дам точен отговор, защото това изключително зависи от самия човек, а не от националността. Има хора, които държат на здравето си и се интересуват активно, дали от вестници, списания или от интернет, какво е нужно да правят, за да поддържат добро здравословно състояние. А има и такива, които са се оставили на течението на живота и реагират едва когато дойде бедата. Но определено, ако направим сравнение със ситуацията преди 15 години, например, пациентите ни сега са значително по-осведомени, което се дължи на появата на интернета, повечето и по-разнообразни телевизионни програми, вестници и списания.

- Кои продукти трябва да изключим от менюто си, за да имаме здрави зъби?

- В съвременния свят е трудно да се определи кои храни трябва да се изключат от менюто на хората, защото почти всички пакетирани стоки съдържат консерванти и стабилизатори. Те са изключително вредни за организма като цяло, а от състоянието му зависи и здравето на зъбите и венците.
Доказано е отдавна, че сладкишите и бонбоните са най-големите врагове на нашите зъби. Една от теорията за възникването на кариеса е, че въглехидратите се отлагат върху денталните повърхности. С тях се хранят живеещите в устата ни микроби, отделят киселини, които разграждат минералната решетка на емайла.
Трябва да избягваме употребата на храни, които изсушават устната кухина – алкохола и някои лекарства. За да си помогнем, е необходимо да пием повече вода. Ако причината е в лекарствата, трябва да се консултираме с лекар.
Лимоните, колкото полезни са, толкова и вредни. Противопоказано е след ядене на цитрусови плодове да се мият зъбите, особено с твърда четка. Киселините на тези плодове отслабват връзките на минералната решетка на емайла и ако веднага след това употребим четка, се получават надрасквания на повърхността на зъба.

- Какви „стоматологични“ грешки допускат най-често хората?

- Въпреки че сме в двадесет и първи век, все още има хора, които не знаят как да си мият зъбите. Недобрата осведоменост и забързаният темп на живот ги карат да не обръщат внимание на хигиената на устната кухина. Зъбите трябва да се мият сутрин и вечер, като цялата процедура трае 3-4 минути и четката трябва да обхване всички повърхности на зъба – отпред, откъм езика, по дъвкателната повърхност, с кръгови движения. Необходимо е премахването на цялата плака по зъбите, което не винаги може да се постигне само с четката. За изчистване на интерденталните пространства пациентите могат да си закупят от аптеката специални конци.
Друга грешка, която съм срещала като училищен стоматолог е, че родителите много често не обръщат внимание на постоянните шести зъби на децата си. Челюстта на детето расте и зад млечните зъби се отваря място, където започват да никнат първите кътници. Родителите погрешно мислят, че това са млечни зъби, които ще бъдат сменени и не си струва да бъдат лекувани. Едва когато малкият пациент седне на стоматологичния стол, става ясно, че това са постоянни зъби, но много често е твърде късно, тъй като малкият кариес се е превърнал в голяма хралупа и е сварил да стигне до пулпата (нерва).

- Срещали ли сте пациенти с идеални зъби?

- Да, срещала съм такива пациенти. Обикновено те са от по-младото поколение. С напредване на възрастта, вредните фактори на околната среда оказват неблагоприятно влияние върху зъбите и венците. Сред възрастното население е цяло чудо, ако срещна хора с идеални зъби. Само съм чувала легенди за хора в миналото с абсолютно здрави зъби. Оттук можем да си направим извода, че екологично чистата храна и все още непокътнатата природа са основната причина за запазването им в добро състояние.

- Винаги ли състоянието на зъбите е свързано само с хигиената?

- Етиологията на кариеса все още не е открита. Съществуват само хипотези, които не са напълно доказани. Фактът, че при първобитния човек, който очевидно не е спазвал задоволителна устна хигиена, честотата на това заболяване е било само 2%, а при съвременния човек достига до 98% определено показва, че главната причина се дължи в промените в начина на живот.
Замърсяването на въздуха, нездравословната храна също оказват пагубно влияние върху състоянието на нашите зъби. Но като се има предвид положението на съвременния човек и неговата податливост към това заболяване, то хигиената е напълно задължителна. Зъбите трябва да се мият два пъти на ден – сутрин и вечер и несериозното отношение към почистването им може да доведе до по-бързо разпространение на кариеса.

- Какви куриозни случаи сте срещали в практиката си?

- По време на моя 32-годишен стаж съм се сблъсквала с много куриозни случаи, но един остави трайна следа в паметта ми. Ще го разкажа с две думи. Бях завършила скоро стоматология и естествено все още нямах насъбран достатъчен опит. Един ден ме посети една пациентка – рускиня, дошла на почивка в нашия град. Беше възрастна жена, пенсионерка, но както се разбра по-късно, работила в една от централните поликлиники на Москва. С една дума – колежка, с натрупан много стаж и практика. Жената се оплакваше от болки в зъба. Сама си беше поставила диагноза и определила начин на лечение – а именно изваждане на зъба. За съжаление, сама на себе си не можеше да извърши тази манипулация и трябваше да потърси моите услуги. Поставих упойката и започнах да вадя зъба, при което жената непрекъснато ме прекъсваше, за да ме учи и съветва какви движения да извърша с ръката си, за да извадя по-бързо зъба. По-възрастните трябва да се уважават и аз търпеливо изслушах всички наставления. Ситуацията беше куриозна и забавна – пациентът учи стоматолога как да го лекува! Но аз признавам, че от този незначителен случай аз научих важни неща. В практиката е така – опитът се гради тухла по тухла в течение на много години, дори цял живот.

- Вашият труд е много изморителен – и физически, и психо-емоционално. Как си почивате? Какво обичате да правите в свободното си време?

- Да, действително, трудът ни е много изморителен и почивката е задължителна за възстановяване на работоспособността. В свободното време обичам да се занимавам с много неща. Така да се каже, сферата ми на интереси е голяма. Учила съм три езика – английски, френски и турски. Харесвам да пиша измислени истории и да ги превръщам в книги. Четенето е друго мое хоби, което ми доставя също огромно удоволствие и ме обогатява с нова информация. А когато се изморя от умствена работа, сядам да гледам интересен филм и едновременно да плета.

- И накрая – какви най-общи, универсални съвети има за правилната поддръжка на зъбите?

- Моите съвети са следните:
* Поддръжка на хигиена на устната кухина, като при миенето на зъбите трябва да се докосват не само зъбите, но и да се прави лек масаж на венците с мека четка. Движенията да са отвсякъде, да са кръгообразни, вертикални и хоризонтални. Зъбите не бива да се почистват веднага след хранене, особено ако сме приели храни и напитки с висока киселинност. Те водят до „омекване” на емайла и дентина и почистването точно тогава може да нанесе повече вреда. Затова след хранене трябва да се изчака половин час.
* Правилното хранене е много важно. Трябва да се ограничат сладките неща, да се консумират повече сурови плодове, зеленчуци и такива, които съдържат калций – сирене, мляко.
* Редовно посещение на стоматологичния кабинет на 6 месеца веднъж, навреме лечение на започналия кариес, както и почистване на зъбния камък.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 227
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 265
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 206
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 259
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 226
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.