Валериа Войкова: Обичам да изпълнявам силни и емоционални песни

За малката Валериа и големия талант

Кое малко момиченце не мечтае да стане певица, балерина, актриса, с две думи – истинска звезда? По-късно някои разбират, че това е твърде висока летва, които никога няма да прескочат. Други цял живот полагат максимум усилия, търпение, труд, талант, енергия, за да се доближат до звездния небосклон. Те са винаги съпроводени от бурните аплодисменти на зрителите, а жадните обективи на камерите хващат всеки техен поглед, жест, усмивка.
Именно с такова момиченце ще ви срещна днес. Тя е на 11 години, мечтае да пее на голямата сцена, да стане звезда, копнее да направи дует с любимата си певица Лара Фабиан.
Малката засега звездичка Валериа Войкова е позната на голяма част от българите със своето участие в кастинга на Слави Трифонов за нова сценична партньорка на г-н Андреев и международния конкурс Pinkove Zvezdice, който се провежда в Белград, тече вече шест месеца и след броени дни ще се състои полуфиналът. Нашето момиче е сред полуфиналистите, репетира усилено, а ние й стискаме палци и й пожелаваме успех. Вярваме, че ще го постигне, защото е безумно талантлива и целеустремена.

Роза МАКСИМОВА

- Валериа, ти участваш в много конкурси. Кой конкурс беше най-труден за теб?

- Конкурсите не са толкова трудни, колкото имат предизвикателства. Може би най-трудният беше когато участвах в „Шоуто на Слави“, защото там самите организатори ни даваха песните и беше по-трудно.

- Разкажи ни за конкурса в Белград – колко време трае целият конкурс, какви са участниците, наградата каква е?

- От шест месеца участвам в този конкурс - Pinkove Zvezdice. Вече съм в десети кръг. Следващия път ще бъде полуфиналът. Децата, които преминат в следващия кръг - там е по-сериозно, защото навлизаме във финалите. На този етап, който идва, няма да пеем само песен, която сме си избрали, ами от там ще ни дадат песен на сръбски. Трябва да я научим. Журито ще оценява и нея. В началото се явихме 5000 деца, 60 продължиха, а в момента сме останали 20 деца. Има първо, второ и трето място и за всяко място си има награда, но не съм сигурна какви са наградите. В конкурса участват много деца от Македония, от Черна гора, повечето са сърби, а българи сме само три.

- Ти с коя песен се представяш?

- Досега не съм пяла на български. Пях на френски, на италиански, на английски, на сръбски и на испански.

- Изпълняваш много трудни песни, например „Камино“ на Лили Иванова. Как си избираш песните, какви песни предпочиташ да изпълняваш?

- Ами с моята учителка и с майка ми - те се хвърлят винаги /както се казва/ на големите топки и на мен това ми харесва – по-силните и най-вече по-емоционалните песни, защото аз мога да предам емоциите на една песен. Обичам по-емоционалните песни.

- Имаш ли си любима песен?

- Те всъщност са две – Je t`aime на Лара Фабиан, с която бях на първия кръг на Pinkove Zvezdice. Другата ми любима песен е „Адажио“ на Лара Фабиан – това е най-любимата ми песен, която някога съм пяла.

- Любим певец или състав? На коя певица искаш да приличаш? С коя звезда би искала да запишеш песен?

- Любимата ми певица е Лара Фабиан. Дори бях на концерта ѝ в София, имах възможността да се видя с нея на живо. Много искам да пея в дует с нея, даже когато бях на концерта ѝ, трябваше да се видя с нея зад сцената и бях ѝ подготвила един подарък. Бях ѝ подготвила и картичка, на която бях написала: „Много ще се радвам, ако някой път успеем да изпеем заедно някоя от вашите песни“ и бях изброила няколко от песните ѝ, които аз знам, че тя има и да се надяваме, че някога ще имам възможността да пея с нея на една сцена.

- Каква музика обичаш да слушаш?

- Повече обичам да слушам поп. Слушам модерната музика, българската модерна музика. Слушам Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Михаела Маринова и всички модерни български певци.

- Ти си вече доста известна като певица. Как се отнасят съучениците ти към теб?

- Винаги ме подкрепят. Когато предния ден им казвам, че заминавам, те ми стискат палци, казват ми: „Ние знаем, че можеш, винаги ще те подкрепяме, колкото и да сме далеч от теб“. Абсолютно всичките ми приятели, всичките учители ме подкрепят и всеки път се държат много човешки, не ме приемат като някой по-различен от тях. Те ме приемат като съвсем обикновено дете. Много се радвам, че винаги са толкова добри към мен и винаги са ме подкрепяли и се надявам винаги да е така.

- Кой ти е любим предмет в училище?

- Определено математиката не ви е любима. Любимият ми предмет е българският, може би. Но откакто станах пети клас, никой предмет не ми е любим, може би физическото. Музиката в училище не представя нищо съществено като музика, може би затова не ми е любим предмет, не е толкова интересен в училище.

- Остава ли ти свободно време? С какво обичаш да се занимаваш в свободното си време?

- Остава ми свободно време, да. Обичам да ходя да карам ролери, също обичам да скачам с брат ми на батута в двора. И много обичам да играя с моето куче. Кучето ми се казва Арилда. Аз съм ѝ кръстница, аз избрах името ѝ.

- За какво мечтаеш, Валериа? Как си се представяш след 10 години?

- Искам да се развивам в сферата на музиката, след седми клас искам да кандидатствам в музикално училище, но баща ми не е много съгласен…

- Пожелавам ти да се сбъднат мечтите ти и успех на конкурса в Сърбия!


Разговор с Донка Шестакова, майка на Валериа:

- Как разбрахте, че дъщеря ви има талант на певица? Откъде се взе тази страст към сцената и музиката?

- Аз самата се занимавам с музика дълги години, завършила съм бургаското музикално училище, а след това продължих образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. В Германия също съм учила музика и всъщност Валериа по всяка вероятност е наследила тази любов и страст към музиката от мен. Всъщност тя от много малка започна да пее, да танцува, денонощно само това прави.

- Валериа каза, че иска да стане професионална певица. Вие бихте ли я подкрепили?

- Да, бихме я подкрепили. Това, което се опитваме всъщност да ѝ обясним и да ѝ предадем е, че е страхотно да се занимава с музика и да стане певица, но е много важно да разбира и от други неща, да знае поне един чужд език на доста високо ниво...

- Как съчетава тя участието в конкурси и училището? Как ѝ помагате вие?

- Много е трудно, ходи на допълнителни уроци по математика, иначе по другите предмети вкъщи се занимаваме. Училището, в което учи, слава богу, ни подкрепя.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Анкета

“Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света”. Това са думи на проф. Роже Бернар, но дали самите ние уважаваме достатъчно себе си и делото на Солунските братя?

Най-четени

Балкански цикъл. Защо България отново се сближава с Русия?

 • 23 Май 2018
 • 96
В българското общество, както и в основните политически партии има натрупани твърде много разочарования и недоволство от рязкото захлаждане в отношенията между двете страни след 2009 година, когато София, под давлението на Запада, се отказа последователно от почти всички съвместни проекти с Москва.

Зукърбърг пред ЕП: Достъп до профила ви, само ако позволите

 • 23 Май 2018
 • 81
Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини пред Европейския парламент /ЕП/ за злоупотребите, допуснати в случая с "Кембридж аналитика". Той съобщи, че Фейсбук е проверил хиляди приложения и е спрял над 200.

Вариант 1 се падна на втората матура по предмет по избор

 • 23 Май 2018
 • 87
По изпитен вариант 1 ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит в 12-и клас по избор между 13 учебни предмета. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката и ще важи за изпита по всеки предмет.

Певицата Станислава Василева: Мечтите ме водят към Лондон, но училището ще ми липсва

 • 22 Май 2018
 • 2
 • 194
Винаги ми става тъжно, когато си спомням за класа ми и за учителите от ГПНЕ „Гьоте“, споделя най-талантливата абитуриентка от випуск 2018 /Интервю на Димитър Мишев с момичето, което завладя сърцата на хората с представянето си в X Factor/

Радев и Путин след срещата в Сочи: Възстановихме диалога

 • 22 Май 2018
 • 92
Диалогът е възстановен. Това послание отправиха българският президент Румен Радев и руският президент Владимир Путин на съвместния си брифинг след срещата в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи. На нея те обсъдиха подобряване на икономическите отношения между двете страни.