Руски и български учени създадоха лазер за точна навигация

Учени от Русия и България са създали лазер за точна навигация при лоши метеорологични условия, съобщава ТАСС. Сътрудници на Томския държавен университет заедно със специалисти от българска компания, чието име не се споменава, са създали лазер, които осигурява по-точна навигация на самолетите и корабите в условията на лоша видимост, съобщиха във вторник от пресслужбата на университета. "Лазерът, който в работна среда използва барий, излъчва в невидим диапазон 1,5 - 3 микрона. Такова лъчение позволява по-добра видимост на регистриращите системи, без да заслепява пилотите", обяснява един от главните разработчици на устройството, Алексей Шумейко. Той е началник на учебната лаборатория за лазерни системи на Томския университет. "Сега в Русия няма лазерна навигация, обяснява той пред ТАСС. Когато се използва радионавигация, точността на проследяване е много по-ниска. А лазерът има много по-голяма точност, например в условията на лоша видимост", добавя Шумейко. Лазерът работи с метални пари - меден бромид, стронций, калций и барий. "Чрез промяна на лазерната тръба в устройството може да се промени честотата на диапазона. Използването на бромид например осигурява лъчение в жълто-зелената област на спектъра, то може да се използва в лазерните микроскопи и да се усили яркостта, както и при лечение на кожни заболявания", обяснява още руският учен. Такъв лазер може да се използва при разкъсване на сложните връзки в органичните молекули и за създаване на генетични модификации в биологията и медицината. Учените са готови да предоставят технологията на производителите на лазери, се казва още в съобщението на университета. http://glasove.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 94
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 79
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 90
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 89
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 81
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.