Руски и български учени създадоха лазер за точна навигация

Учени от Русия и България са създали лазер за точна навигация при лоши метеорологични условия, съобщава ТАСС. Сътрудници на Томския държавен университет заедно със специалисти от българска компания, чието име не се споменава, са създали лазер, които осигурява по-точна навигация на самолетите и корабите в условията на лоша видимост, съобщиха във вторник от пресслужбата на университета. "Лазерът, който в работна среда използва барий, излъчва в невидим диапазон 1,5 - 3 микрона. Такова лъчение позволява по-добра видимост на регистриращите системи, без да заслепява пилотите", обяснява един от главните разработчици на устройството, Алексей Шумейко. Той е началник на учебната лаборатория за лазерни системи на Томския университет. "Сега в Русия няма лазерна навигация, обяснява той пред ТАСС. Когато се използва радионавигация, точността на проследяване е много по-ниска. А лазерът има много по-голяма точност, например в условията на лоша видимост", добавя Шумейко. Лазерът работи с метални пари - меден бромид, стронций, калций и барий. "Чрез промяна на лазерната тръба в устройството може да се промени честотата на диапазона. Използването на бромид например осигурява лъчение в жълто-зелената област на спектъра, то може да се използва в лазерните микроскопи и да се усили яркостта, както и при лечение на кожни заболявания", обяснява още руският учен. Такъв лазер може да се използва при разкъсване на сложните връзки в органичните молекули и за създаване на генетични модификации в биологията и медицината. Учените са готови да предоставят технологията на производителите на лазери, се казва още в съобщението на университета. http://glasove.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 30
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 49
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 52
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 33
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 57
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.