Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана

Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана Любопитни Албатрос от застрашения вид Phoebastria nigripes се храни с пластмасови боклуци край Хавайските осторви. Снимка: Франс Лантинг, National Geographic
Океаните са пълни с пластмасови отпадъци и стотици морски видове ги ядат във внушителни количества. Досега въпросът защо толкова много животни – от най-малките зоопланктони до китове - ги бъркат с храна, оставаше загадка. Ново проучване изглежда е намерило обяснението: пластмасата мирише на храна. Крилът – малките ракообразни, които служат за основна храна на много морски птици, се храни с водорасли. При естественото си разграждане в океана водораслите излъчват миризма на сяра, известна като диметилсулфид (DMS). Морските птици, търсещи крил, знаят, че миризмата на сяра ще ги отведе до вечерята им. Но така те попадат в капана на обонянието, защото плаващите полета с пластмасови отпадъци са идеална платформа за струпване на водорасли, които излъчват миризма на DMS и подвеждат птиците, че това са пасажи от крил. Пластмасовите отпадъци се трупат бързо в световния океан и всяко десетилетие количеството им се удвоява. През 2014 г. световен анализ сочи, че пластмасата в океана възлиза на четвърт милиард метрични тона, като голяма част е под формата на частици с размера на оризово зърно. Установено е, че над 200 животински вида консумират пластмаса: костенурки, китове, тюлени, птици и риба. Особено застрашени са морските птици – според проучване от миналата година буквално всички морски птици ядат вредния отпадък. Учените дълго смятаха, че животните обичат пластмасата в океана, защото прилича на храна. Морските костенурки например често вземат прозрачните найлонови торбички за медузи, а други морски животни, в това число и рибите, поглъщат микро частиците защото наподобяват обичайната им храна. Но проучването за ролята на миризмата при консумирането на пластмаса е първо по рода си и ще се окаже изключително важно. http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 51
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 64
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 73
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.